Tulosta sivuJoulukuu 2007

Keskustelut - Joulukuu 2007

1.11.2007 6.41

Keskustelua kritiikistä

Ilkka--Juhani-Takalo-EskolaOnko kritiikki aikansa elänyt kirjoittamisen muoto vai monimuotoisen ja keskustelevan kulttuurin elinehto?

Viime aikoina kuvataidekentällä on kannettu huolta päivälehtikritiikkien vähenemisestä. Korkeakulttuuri on menettänyt palstatilaa erilaisille populaarikulttuurin muodoille. Maakuntalehdissä tehokkuusajattelu on ajamassa siihen, että niillä ei enää olekaan kuvataiteeseen, musiikkiin tai kirjallisuuteen vihkiytynyttä toimittajaa vaan yksi ja sama kulttuuritoimittaja hoitaa koko kentän.

 

Yleensä kritiikkiä kaivataan lisää, vaikka monet ovatkin sitä mieltä, että kritiikit ovat yleensä pinnallisia eivätkä tavoita kuin pienen, salaisella matemaattisella kaavalla valikoidun pintaporukan. Mutta on myös niitä, joiden mielestä kritiikit kuuluvat päivälehtiin, eivät Taide-lehden kaltaisiin ammattijulkaisuihin. Tällaisia aatoksia on ollut ainakin Kritiikin Uutisten sivuilla. Pitäisikö kritiikki Taiteessa siis lopettaa ja korvata se vaikka kuvakavalkadilla niin kuin joskus on tehty?

 

Onko kritiikki siis aikansa elänyt kirjoittamisen muoto vai monimuotoisen ja keskustelevan kulttuurin elinehto? Mihin kritiikkiä tarvitaan?


Palaa otsikoihin | 6 Kommenttia | Kommentoi