Tulosta sivuSyyskuu 2008

Keskustelut - Syyskuu 2008

29.9.2008 11.51

29.9.2008 Koiran kuolema

perro-habacuc-2Tapaus Guillermo Habacuc Vargas herätti kysymyksen kuvataiteilijan moraalista ja eettisen toiminnan rajoista.

Sain toukokuussa internetissä kiertävän sähköpostin, jossa minua pyydettiin allekirjoittamaan adressi costaricalaisen taiteilijan Guillermo Habacuc Vargasin tuomitsemiseksi.


Vargas oli saanut kutsun Keski-Amerikan biennaaliin pidettyään elokuussa 2007 näyttelyn Managualaisessa Codice-galleriassa Nicaraguassa. Sähköpostin liitteenä oli tunteisiin vetoavia kuvia nälkiintyneestä koirasta.


Roskapostin ja sirpaleisen datan maailmassa pätee seuraava teesi: poliittisesti lukutaitoisen ja lähdekriittisen kansalaisen tulisi perehtyä aiheeseen kuin aiheeseen perusteellisesti ennen kuin lausuu tai allekirjoittaa mitään. Tämä tunnetaan älyllisen rehellisyyden periaatteena, joka on sukua Ludwig Wittgensteinin kuuluisimmalle lauseelle: ”Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava”.


Jo varttitunnin surffaus toi esiin suuren määrän kirjavaa materiaalia, mutta olennaista oli vaikea hahmottaa. Joten katsotaanpa hieman tapahtumien kulkua:

 

Vuonna 2005 kaksi Rottweileria hyökkäsi 24-vuotiaan nicaragualaisen köyhän narkomaanimiehen päälle Costa Ricassa ja hän kuoli. Vargas sai tästä ajatuksen näyttelylleen, jonne hän sijoitti nääntyneen kulkukoiran. Tilan seinälle hän muotoili koiranruualla tekstin Olet mitä luet (Eres Lo Que Lees). Kookkaassa suitsukeastiassa paloi 175 palaa crackia ja unssi marihuanaa. Taustalla soi sandinistien taisteluhymni takaperin.

 

Taiteilijan mukaan galleriavieraat eivät yrittäneet vapauttaa koiraa puhumattakaan, että olisivat ottaneet yhteyttä viranomaisiin. Niin tai näin. Joidenkin tietojen mukaan Maailman eläintensuojeluyhdistys (WSPA) kävi paikalla. Näyttelyn oikeutuksesta ja siitä, miten asiat todella menivät, käydään kansainvälisillä keskustelupalstoilla kovaa, joskaan ei kovin viisasta väittelyä. Vargasia on verrattu Hitleriin ja hänet on haluttu jopa tappaa.


Sähköpostissa minua pyydettiin estämään Vargasin ”koiraprojektin” esittäminen Keski-Amerikan biennaalissa, jonne hänet oli kutsuttu. Joillakin sivustoilla näkyi olevan ”tietoa”, että jo kaksi miljoonaa ihmistä olisi allekirjoittanut vetoomuksen.


Tapaus Guillermo Habacuc Vargas herätti kysymyksen: onko kuvataiteilijalla oikeutta lähestyä maailmaa moraalisesti, toisin sanoen oikeutta esittää kysymyksiä hyvästä ja pahasta, kidutuksen, väkivallan, murhaamisen, raiskaamisen ja riistämisen oikeutuksesta? Vai ovatko moraali ja etiikka poliitikkojen, filosofien, eläinoikeus- ja ihmisoikeustaistelijoiden ja kansainvälisen oikeuden asia? Miten näitä kysymyksiä kuvataiteessa tulisi tarkastella?


Vargas provosoi ihmiset irrationaalisiin purkauksiin, joihin he eivät kykene edes itse uskomaan. He kiinnittävät huomionsa epäoleelliseen, hukkaavat energiansa jonkin abstraktin vastustamiseen sen sijaan, että toimisivat todellisten tekojen maailmassa. Esimerkiksi kuinka moni Vargasin vastustaja on valmis nostamaan ääntä Sudanin naisten tai Irakin sodan uhrien puolesta?


Irakin sodan siviilikuolemien määrä on tähän mennessä 85 153−92 883. Yhdysvaltain sotilaita on kuollut 4 109. Rauhanliike, eläinsuojelu- ja ihmisoikeusjärjestöt tekevät ansiokasta työtä, mutta sota, kuolema ja paha ovat heidän hienoja aikeitaan edellä.


Kalle Lampela

Kuvataiteilija, Rovaniemi


Palaa otsikoihin | 10 Kommenttia | Kommentoi