Tulosta sivuUutiset 2006

16.6.2006 14.47

Ympäristötaidetta eettisesti?

Paikkasidonnainen ulkoilmagalleria, ympäristötaiteen pysyvä näyttely vai staattinen veistospuisto? Virallisesti Kaakkois-Pirkanmaalla sijaitsevaa aluetta kutsutaan nimellä Väkevä Maa.

puttonenpalkki

Väkevä Maa

Väkevä Maa -taidealueen teoksista osa pystytettiin viime vuonna, osa valmistuu kesän kuluessa. Teosvalinnoissa tärkeänä kriteerinä on ollut eettisyys. Millä tavalla valintaperuste ohjaa taidetta; kertooko se moraalista vai moralismista?

Teksti ja kuva: Irma Puttonen

Idea sydänhämäläisestä taidealueesta alkoi muhia kuvanveistäjä Anitta Toivion mielessä, kun hän vuonna 2001 työskenteli Drenan taidepuistossa Italiassa. Matka unelmasta ensimmäisiin teoksiin kesti neljä vuotta.

Nyt Väkevä Maa levittäytyy neljän kunnan alueelle: Kangasalle, Kuhmalahdelle, Pälkäneelle ja Luopioisiin. Kohteen paikantamista helpottaa, jos lukija on joskus ajellut Tampereelta Lahteen.

Taidealue kuuluu eurooppalaiseen Terra Artis – Sculpture parks -kokonaisuuteen, jossa eri maihin on tarkoitus muodostaa taidepuistoja ja -alueita. Vastaavia hankkeita on Italian lisäksi ollut vireillä ItÄvallassa, Kreikassa ja Saksassa.

Terra Artis -yhteistyössä tärkeitä ovat eettiset toimintaperiaatteet: väkivallattomuus, tasa-arvo, suvaitsevaisuus, pysyvyys ja ekologisuus. Näitä arvoja korostamalla Väkevä Maa haluaa vahvistaa ihmisen ja ympäristön välistä kunnioitusta. Mutta toimiiko eettisten teesien noudattaminen tässä maailmassa, joka kuitenkin on epäoikeudenmukainen ja ristiriitainen?

Italian taidepuistoa johtavan Annabella Hofmannin mukaan taide laajenee fraktaalinomaisesti yhteiskunnan eri aloille, ja näin ollen eettinen taide edistää yhteiskunnankin eettistä kehitystä.

Moraaliperiaatteiden ja taiteen välinen suhde on kuitenkin monessa mielessä vaikea. Väkevä Maa -hanke pakottaa kysymään, aktivoiko eettisin perustein valittu taide yleisöä pohtimaan tai määrittelemään arvojaan, jollei se niitä kyseenalaista. Eikö nykytaiteen tarkoitus ole nostaa asioita esille, saada meidät arvioimaan todellisuutta – ja itseämme – uudelleen?

Näkemys taiteesta kauniina, kasvattavana ja ihmistä jalostavana edustaa ristiriidatonta maailmaa ja lakaisee maton alle monta vaikeaa kysymystä. Teokset eivät käsittele väkivaltaa, epätasa-arvoa, suvaitsemattomuutta, katoavuutta. Vaarana on itsesensuuri ja ideaalimaailmaan umpioituminen. Epäkohdat eivät nouse keskusteluun, kun ne rajataan pois, vaiennetaan alkuunsa.

Väkevä Maa -hankeen eettisten periaatteiden noudattaminen saattaa olla hyvinkin ongelmallista. Esimerkiksi taiteilija Tiina Poutanen joutui pohtimaan, miten suhtautua väkivaltaan. Hänen teoksensa koostuu vaneritauluun kiinnitetyistä kuvallisista ja sanallisista elämänkokemuksista: ”Tarkoitukseni oli napata tarinoista jokin juonne. Juttujen kohdalla jouduin kyllä miettimään näitä eettisiä arvoja, joten luovuin Antti Salmisen haastattelussa osasta kiinnostavaa materiaalia, kuten keitetyistä kissanpoikasista”, hän kertoo. Taiteilija ei voinutkaan välittää haastatellun tarinaa autenttisena.

Ekologisuus on väkivallattomuuden ohella yksi hankkeen viidestä arvosta. Toteutuneiden teosten perusteella vaikuttaa, että se ymmärretään joko kierrätyksenä tai pysyvyytenä väliaikaisuuden sijaan.

Väkevä Maa vaatii ekologisuutta taiteelta, mutta ei ympäröivältä miljööltä. Teospaikat on valikoitu helposti matkailuimagolle sopiviin postikorttimaisemiin, eikä esteettisesti hyljeksittyjä paikkoja käytetä hyväksi.

Sydän-Hämeen alueella on laajalti raiskattua harjumaisemaa ja soramonttuja, mutta taidetta tehdään mieluummin luonnonkauniin järven rannalle tai kuntakeskuksiin. Kriittinen pohdinta yhteiskunnan ekologisuudesta ja eettisistä arvoista rajataan ainakin epäpaikkojen osalta pois.

Lähtökohta on hyvä, jos tarkoituksena on kysyä, miten eettisyys ilmenee sosiaalisissa suhteissamme tai voiko taide oikeasti toimia muutoksen välineenä? Käytännössä hyvät päämäärät muuttuvat kuitenkin monimutkaiseksi rajankäynniksi. Luodaanko teoksilla vain eskapistista lohtua ongelmalliseen maailmaan? Jääkö taiteen tehtäväksi eettisten ja esteettisten kulissien pystyttäminen reaalisen ympäristön rapistuville raunioille?

Missä suhteessa hankkeen kelpuuttama taide on todellisuuteen? Idealistisessa, moralistisessa, kapitalistisessa vai jossain muussa?

Kirjoittaja toimii visuaalisen kulttuurin parissa tekijänä, suunnittelijana ja kirjoittajana.

Lisätietoja:
www.vakevamaa.fi
www.annamagicart.com/project3m.htmPalaa otsikoihin