Tulosta sivuUutiset 2007

15.6.2007 15.15

Maailman kuumimmat taiteilijat

Vakavia asioita on hauska listata: myydyimmät kirjat, nopeimmat autot, kauneimmat naiset, rikkaimmat kapitalistit ja onnellisimmat maat. Erilaiset topkympit vaativat kuitenkin listalukutaitoa: ei ole helppoa ymmärtää kuka mittaa, miten mitataan ja mitä todella mitataan.

Teksti: Riiko Sakkinen


Suomi on vauras valtio, kun katsotaan vertailua bruttokansantuotteesta, mutta sen ongelma on, ettei mitään muuta sitten olekaan. Moni joustavamman (harmaamman) talouden maa todellisuudessa tuplaa viralliset talouslukunsa.
Lista
Miten kuvataiteilijoita sitten voitaisiin laittaa järjestykseen? Ajatuskin siitä tuntuu ärsyttävältä ja pinnalliselta, onhan kyse ylevästä taiteesta ja subjektiivisesta mausta eikä mistään listapopista, jonka hitit tulevat ja menevät joka viikko alennuskoriin.

Suurina editioina tai massakokemuksina myytäviä taiteenlajeja, kuten musiikkia, kirjoja ja elokuvia arvotetaan usein niiden keräämien rahamäärien mukaan. Myös megaluokan kuvataidenimiä pisteytetään huutokauppojen huippuhinnoilla, mutta nämä hinnat määrittävät Abu Dhabin öljyökymiljardöörit, eivät arvostettujen museoiden kuraattorit.

Päivälehtien kriitikot pisteyttävät levyjä ja filmejä, mutta miksei kukaan uskalla antaa taidenäyttelyille tähtiä yhdestä viiteen. Se voisi tuoda enemmän yleisöä taiteelle kuin Heideggerin siteeraaminen kritiikeissä. Ehkä kiinnostavampaa olisikin tietää, kuka on ”objektiivisesti” paras taiteilija, eikä mikä on jonkun yksittäisen kriitikon mielipide.

Italiassa julkaistava taidelehti Flash Art kysyi viime syksynä sadalta globaalilta kriitikolta ja sadalta huippugallerialta parhaita taiteilijoita. Molempien listojen ykkönen oli puolalainen 35-vuotias taidemaalari Wilhelm Sasnal.


Oheinen Suomen Top 25 lista on kehitetty Art Factsin avulla ja mukaan on kelpuutettu myös maahanmuuttajia.

Riiko-iso
Wilhelm Sasnal: Girl Smoking (Anka), 2001. Öljy kankaalle, 45 x 50 cm.

Miten on mahdollista, että hänen oppi-isänsä Luc Tuymans jäi listan häntäpäähän? Ehkä siksi, että Flash Artin kysymys oli moniselitteinen: Ketkä ovat tämän päivän merkittävimpiä taiteilijoita Matthew Barneyn, Damien Hirstin ja Maurizio Cattelanin jälkeen?

Ainut suomalaissijoitus oli Salla Tykän 67. tila kriitikoiden listalla. Kriitikoiden ja galleristien joukossa ei tosin ollut edustettuna yhtään suomalaista.

Varmasti laajinta taiteilijalistaa rankkaa englantilainen Art Facts nettisivullaan. Se on pisteyttänyt yli kahdeksankymmentätuhatta taiteilijaa vuodesta 2001 lähtien, ja tarjoaa myös pörssikursseista muistuttavia kehityskäyriä, joiden katseleminen tosin maksaa.

Jatkuvasti päivittyvään taiteilijan sijoitukseen vaikuttavat lähinnä näyttelyiden määrä ja laatu, mutta tarkempaa pisteytysjärjestelmäänsä yritys ei kerro. Art Factsin kuumimmat taiteilijat ovat Andy Warhol, Pablo Picasso ja Bruce Nauman. Sasnalin sijoitus tällä listalla on 510.

Harvat Suomessa pidetyt näyttelyt vaikuttavat Art Factsin sijoitukseen, mutta lista on aika tarkkaan sen näköinen kuin voisi arvatakin. Eniten yllättävät viime aikoina melko näkymättömissä olleiden Fanni Niemi-Junkolan ja Henrietta Lehtosen korkeat sijoitukset, ja Suomessa paljon mediapintaa saaneen Elina Brotheruksen kohtuullisen alhainen rankkaus.

Julkisuus ja listamenestys eivät mene aina käsi kädessä: myös toinen kotimaisen median lempitaiteilija Mari Sunna jää sijalle 16 194. Listan 26. olisi muuten Akseli Gallen-Kallela (5 538). Helene Schjerfbeck (8 295) jää kauaksi kärjestä.

Kirjoittaja on Cervera de los Montesissa, Espanjassa, asuva taiteilija, jonka Art Facts -sijoitus on 15 512.

www.artfacts.net
 


Palaa otsikoihin