Tulosta sivuUutiset 2007

26.10.2007 15.11

Taiteen sensuurista ja sensuurin taiteesta

Idoleita poltetaan, pilakuvien piirtäjiä tuomitaan oikeudessa ja palkkionmetsästäjät jahtaavat taiteilijoita. Kuva on Kalashnikovia mahtavampi ase, ja jotkut taiteiljat ampuvat sillä helposti harhaan.

Vas-sis1

Kuvainraastoa ja kurkunleikkaajia

Idoleita poltetaan, pilakuvien piirtäjiä tuomitaan oikeudessa ja palkkionmetsästäjät jahtaavat taiteilijoita. Kuva on Kalashnikovia mahtavampi ase, ja jotkut taiteiljat ampuvat sillä helposti harhaan.

Teksti: Riiko Sakkinen

Juuri kun Pohjoismaiden lippujen – vahvoja Kristuksen kuvia nekin – roviot olivat sammuneet muslimimaailmassa Muhammedin pilapiirrosjupakan jäljiltä, ruotsalainen taitelija Lars Vilks heitti lisää pökköä polemiikin pesään.

Vilks halusi herättää keskustelua poliittisesta korrektiudesta teoksellaan, jossa koiralla on Muhammedin pää tai Muhammedilla koiran ruumis.

Vilks tarjosi teosta usealle ruotsalaisgallerialle, mutta ne eivät uskaltaneet laittaa sitä esille turvallisuussyihin vedoten. Journalismi oli taidemaailmaa rohkeampi: Örebro-sanomalehti julkaisi piirustuksen. Myös kohderyhmä vaihtui pienestä ja sivistyneestä taideyleisöstä kolmannesmiljoonaan örebrolaisia. Taideteoksesta tuli pilakuva.

Sillä, että piirtäjänä oli oikea käsitetaiteilija eikä mikään karisuomalainen, ei ollut mitään merkitystä tavallisen ruotsalaisen muslimilukijan silmissä. Vilks on kuuluisa taidemaailmaan perustamastaan Ladonia-mikrovaltiosta, mutta nyt hän olikin yllättäen tekemisissä suuren maailman kanssa. Tällä hetkellä Vilksin hengen hinta on 72 tuhatta euroa ja Al-Qaida maksaa vielä 40 tonnia ekstraa, jos taiteilija uhrataan lampaan tavoin leikkaamalla kurkku auki.

Alkuperäisen Tanskasta alkaneen pilakuvaskandaalin aikana katolinen kirkko puolusti muslimien herkkänahkaisuutta ja vaati kaikkien uskontojen idolien kunnioittamista. Monien muslimien osoittama päättäväinen tiukkapipoisuus sai Vatikaaninkin kateelliseksi.

Syyskuussa huumehuuruisista juhlistaan kuuluisan Ibizan piispa hermostui nuoren alankomaalaisen taitelijan Ivo Hendriksin teoksesta, joka oli esillä saaren nykytaiteen museon näyttelyssä Mennään Ibizalle – 50 vuotta alankomaalaistaiteilijoita Ibizalla. Lehtikuvista leikellyssä kollaasissa edesmennyt paavi Johannes Paavali II tarjoaa takapuoltaan toiselle miehelle.

Museo sijaitsee desakralisoidussa pyhätössä, joka on edelleen kirkon omaisuutta, ja piispa vaati teoksen poistamista näyttelystä. Museon johtajan mielestä piispan tulkinta oli liian pinnallinen ja tarjosi tilalle kriittistä näkökulmaa kuluttamiseen, seksiin ja ikonografisten kuvien tulvaan.

Piispa näki kollaasissa kuitenkin vain paavin kontallaan kuin kiimaisen narttukoiran. Rooman ikuinen kirkko saattaa asettaa asian myös historialliseen kontekstiin: protestanttinen Alankomaat taisteli itsenäisyyteen Espanjan katolisesta imperiumista 1600-luvulla. Viikko piispan mielenilmauksen jälkeen museota hallinoiva Ibizan sosialistienemmistöinen kunnanvaltuusto päätti sulkea näyttelyn painostuksen alla.

Espanjassa valtaa pitävän Sosialistisen työvänpuolueen kannattaa olla solidaarinen tässä asiassa kirkolle – jonka kanssa se on ollut napit vastakkain samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliiton laillistamisesta asti. Hallituksella kun on meneillään oma taistelunsa itsenäisyysmielisiä katalaaneja vastaan, jotka ovat polttaneet syksyn aikana satoja Espanjan kuningasparin muotokuvia.

Hallituksen mielestä kuvat eivät ole leikin asia ja antimonarkistikuvainraastajia syytetään rikoksesta, samoin kuin El Jueves -huumorilehteä, joka julkaisi kesällä kannessaan pilapiirroksen kruununprinssistä penetroimassa vaimoaan takaapäin.

Taiteilijat Vilks ja Hendriks ovat saanet juuri sitä mitä ovat hakeneet: mediapintaa itselleen ja vastapuolensa konservatiivit ärsyyntymään. On perusteetonta sanoa haluavansa herättää leppoisaa keskustelua, jos esittää toiseuden nöyryyttävässä yhteydessä.

Koira on muslimeille likainen eläin ja homoseksuaalisuus katolisille likainen akti. Entä jos nämä provokaattoritaiteilijat olisivat esittäneet marsalkka Mannerheimin homostelemassa neuvostosotilaan kanssa? Tuskin kukaan suomalainen miljonääri olisi tarjonnut sataa tonnia heidän päästään, mutta Tenstan tai Töölön nakkikioskeilla olisi voinut tulla turpaan.

On helppoa vaatia toleranssia kuvien suhteen valtaapitäviltä (sunniterroristien yhteenlittymä Al-Qaida voitaneen laskea niihin, vaikkei se olekaan virallinen instituutio), jotka tuntuvat nolaavaan itsensä ruvetessaan noitavainoihin.

Vanhan kliseen mukaan kuva on enemmän kuin tuhat sanaa. Jos tämä on totta, niin tuntuu luonnolliselta, että kuviin suhtaudutaan samalla vakavuudella kuin teksteihin tai iskulauseisiin. Paavi on hinttari! Muhammed on likainen koira! Tappakaa se vitun kuningas!

Kirjoittaja on Espanjassa asuva ateisti ja äärivasemmistolainen kuvataiteilija.


Palaa otsikoihin