Tulosta sivuUutiset 2008

21.11.2008

Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori valittu

Tuula Karjalainen on valittu ensi kesän Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi. Näyttelyiden kokoamisessa Karjalaisella on kokemusta vaikka muille jakaa. Mäntän seutukuntakin on hänelle tuttu. Karjalaisen kesäasuntonsa kun sijaitsee naapurikunnassa Juupajoella.

Reilusti ennen Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorin julkistamista Tuula Karjalainen on jo täydessä työn touhussa. Hän kulkee galleriassa kädet puuskassa, energiaa uhkuvassa turkoosinsinisessä takissaan ja pohtii, mihin juuri tuon komean työn sijoittaisi.

Karjalainen ei tosiaankaan ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sen verran kokemusta on kertynyt Helsingin taidemuseon ja Nykytaiteen museo Kiasman johtotehtävissä, sillä asemastaan huolimatta Karjalainen on aina ollut kiinni näyttelyiden käytännön suunnittelussa. Viimeinen ARS tai vaikkapa taannoinen Louise Bourgeoisin näyttely voivat ehkä antaa osviittaa, millaisia energioita hän nykytaiteessa tavoittelee.

Mäntän kuvataideviikkojen näyttämönä toimiva Pekilo ei kuitenkaan ole varta vasten taiteen esittämiseen tarkoitettu museotila vaan vanha teollisuuskiinteistö. ”Pekilon tilat ovat haastavia ja ihania, mutta eivät välttämättä helppoja”, Karjalainen tuumii. ” On valtavia kahdentoista metrin pudotuksia, pieniä huoneita ja avaria käytäviä, valtavia etäisyyksiä ja intiimiä tilaa. Miljoonia mahdollisuuksia.”

Mukaan kutsuttavien taiteilijoiden määrä tulee ensi kesänä asettumaan Jani Leinosen toissavuon valitseman parinkymmenen ja Veli Granön tänä vuonna kutsuman reilun seitsemänkymmenen tekijän välimaastoon. Tavoitteena on antaa jokaiselle taiteilijalle reilusti tilaa ja katsojalle tarpeeksi katsottavaa.

”Yksi tai kaksi työtä ei ehkä välitä taiteilijan ideaa muille kuin asiantuntijoille, jotka siis tuntevat tekijän tuotantoa entuudestaan. Laajempi kokonaisuus avautuu helpommin myös suurelle yleisölle”, Karjalainen linjaa.

Teema tai näyttelyn nimi on ymmärrettävästi vielä hakusessa, mutta Karjalainen ei halua asettaa itselleen tai taiteilijoille liian tiukkoja raameja. ”Ensinnäkin kaikkien pitää tietysti olla hyviä taiteilijoita ja toiseksi heidän teostensa energioiden pitää sopia täydellisesti tai ainakin hyvin yhteen”, hän summaa.


XIV Mäntän kuvataideviikot
14.6.–23.8.2009

Palaa otsikoihin