Tulosta sivuUutiset 2008

24.10.2008 10.00

Ongelma takapihalla

Pimenevässä illassa satunnaisen ohikulkijan huomio kiinnittyi pusikossa Hvitträskin parkkipaikalla makaavaan kivikasaan. Sehän muistutti ihan Ukri Merikannon teoksia!

ukrinetti
Kuva:Keijo Reini

Soittokierros paljasti muuttuneiden omistussuhteiden myötä syntyneen kummallisen ongelmavyyhdin. Kukaan ei ollut varma, mikä teoksen nimi on ja milloin se on hankittu, Merikanto itse muisteli myyneensä sen Hvitträskiä aikanaan hallinnoineelle Wuorion säätiölle 1970-luvun alussa. Kuvanveistäjäliiton entinen näyttelytoiminnanjohtaja Marja-Leena Ahola kertoo sen olleen esillä Hvitträskissä koko sen ajan, kun liitto järjesti kesänäyttelyitään tässä arvokkaassa miljöössä.

Ilmeisesti veistos on siirretty paikaltaan 1990-luvun lopulla, kun Hvitträskin pohjoispiha palautettiin alkuperäiseen asuunsa. Paikan nykyinen omistaja, Museovirasto ei sitten ole saanut ratkaistua, mitä sille pitäisi tehdä. Esillä on ollut sekä teoksen myynti että sen sijoittaminen johonkin modernimpaan ympäristöön.

”Tähän historialliseen miljööseen se ei sovi parhaalla mahdollisella tavalla”, kommentoi reissun päältä tavoittamamme Kansallismuseon johtaja Ritva Wäre. Rakennushistorian osastolla on kuitenkin olemassa valmis suunnitelma veistoksen pystyttämisestä ravintolan takapihalle.

Palaa otsikoihin