Tulosta sivuKritiikit 1-09

20.2.2009 10.00

Katsojia tilassa – Tuukka Peltonen

UnknownPeltonen tekee uudelta tuntuvia töitä tekniikalla, joka on vanhimpana pidetty grafiikan menetelmä. Tekotapa tulee ajoittain esiin himmeästi väripintaan piirtyvissä puun syissä.
Unknown-2
Näyttelykuva nro 5, 2008, puupiirros, koko 85 x 123 cm.
Tuukka Peltonen
Galleria G, Helsinki, 7.–25.1.2009

Tuukka Peltosen (1975) töitä katsoessa on välillä vaikea uskoa niiden olevan puupiirroksia. Niiden edessä pakottautuu myös miettimään, kuinka monta työvaihetta teokset pitävät sisällään. Tulokset ovat kuitenkin monipuolisia ja kerroksellisia töitä, joissa ei ole jouduttu tinkimään tekniikan takia mistään. Suomen Taidegraafikoiden galleriassa esillä olevien tuoreiden teosten joukossa on kuitenkin myös muutama työ, jossa taiteilija on käyttänyt lisänä akvarellia. Uusi tekniikka tuntuu sopivan ehjästi puupiirrosten jälkeen.

Peltosen uusimmissa töissä käydään näyttelyssä. Teoksissa nähdään kävijöitä taiteen äärellä ja katsoja jää pohtimaan myös omaa katsomistaan sekä sitä, miltä fyysisesti tuntuu olla näyttelyssä. Tämä metakatselu saa ajattelemaan sitä, missä asennossa seison, kummalle jalalle jaan painon, mikä on välimatka teoksen ja itseni välillä. Teoksista tarkastelu herättää huomioinnin myös muihin kävijöihin, heidän konventionaaliseen gallerialiikkumiseensa ja etenkin liikkeiden hitauteen. Peltonen tuntuu kuvanneen nimenomaan katselemista, sillä Näyttelykuva-sarjaan kuvatuilla katseen kohteilla ei ole merkitystä sinänsä.

Unknown-1
Näyttelykuva nro 6, 2008, puupiirros, koko 85 x 123 cm.
Erityisen hieno teos on Näyttelykuva nro 6, jonka värimaailma ja tilan käsittely on vaikuttavaa. Kankaiden laskokset, niistä valuvat raajat ja valon unenomainen leikki lattialla sointuvat murrettuihin sävyihin. Peltosen työt koostuvat monista kuvaelementeistä ja tässäkin on useita lohkomaisia pintoja. Juuri sävymaailman ja tunnistettavan puupiirrosmaisuuden takia usein tuntuu, että töissä liikutaan retron rajamailla. Edellä mainitun teoksen lisäksi muissakin töissä on mukana surrealistisia aineksia, ja joidenkin kuvien tunnelmasta tulee mieleen Otto Mäkilä (1904–1955). Esimerkiksi teoksesta Seinät, jonka katsova hahmo on musta ja kaikista persoonallisista piirteistä riisuttu.

Unknown
Seinät, 2007, puupiirros, koko 29 x 22 cm.
Peltosen teoksista löytyy usein mieheksi tunnistettava hahmo tai pelkkä pää, joka on katsojan roolissa. Peltosen edellisiin töihin verrattuna tätä mieshahmoa näkee nyt vähemmän. Toisena erona edeltävään Peltonen tuntuu kuvaavan nyt enemmän sisätilaa. Seinät-teoksen lisäksi useissa kuvissa on esitetty litteästi ja kuvituksenomaisesti huoneita. Onkin viehättävää, kuinka Peltonen tekee näin uudelta tuntuvia töitä tekniikalla, joka on vanhimpana pidetty grafiikan menetelmä. Tekotapa tulee ajoittain esiin myös himmeästi väripintaan piirtyvissä puun syissä.

Viivi Koljonen
Kirjoittaja on taidehistorian opiskelija

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja