Tulosta sivuKritiikit 1-13

13.2.2013 18.35

Chenièrin talo - Ismo Kajander

IK-GF06788Kajanderin taiteen juuret ovat dadassa, tarinankerronnassa ja vallankumouksen barrikadeilla. Gallerian seinillä luki ranskaksi ja suomeksi Ranskan vallankumouksessa päänsä menettäneen runoilijan Andrè Chenièrin säe: ”Syleilkää, syleilkää, te kyyhkyt viattomat”.
IK-GF06788
Kitara ja klarinetti, 2010, Assemblage, 115 × 70 × 40 cm.

Chenièrin talo


Ismo Kajander
Galerie Forsblom, Helsinki
11.1. – 3.2.2013

Ismo Kajander sai yllättäen laittaa esille esinekollaasejaan piikkipaikalle galleria Kaj Forsblomille Helsingissä, vaikka viihtyy ennemmin Pariisin kirppiksillä.  Kipsienkeli, henkari ja ruostunut rautanuoli yhdistyivät Amoriksi tiukan kirjavassa näyttelyssä. Kajanderin taiteen juuret ovat dadassa, tarinankerronnassa ja vallankumouksen barrikadeilla. Gallerian seinillä luki ranskaksi ja suomeksi Ranskan vallankumouksessa päänsä menettäneen runoilijan Andrè Chenièrin säe: ”Syleilkää, syleilkää, te kyyhkyt viattomat”.

Säkeen joka kirjain oli tehty erilaisista löydöistä;  L oli linkkuveitsi, O pyörökehyksinen Milletin Iltakellot, B  piirrettynä liidulla vanhalle rihvelitaululle. Pilkkuna oli kynännysä, mikä viittaa kirjoitetun kommunikaation historiaan. Pisteenä Iin päälle kulissikyyhkysten keskellä oli vanha mummo-nokia, jonka näytössä välkkyi tuo säe.

IK-GF06792
Peili poikineen , 2011, Assemblage, 66 × 50 cm.
Löytölaatikoista oli kasattu tilateokseksi Chenièrin talo varustettuna runoilijan raapemustekynällä.  Kajander oli loihtinut pienoismiljööseen aidon pariisilaishajun; kerroksista löytyi kapakka ja algerialaissyntyisen miehen kotieläinkauppa. Loftyssä majaili moderni perhe Rietveld-tuoleineen ja seinän oli läpäissyt konstruktivistinen palkki. Kalakauppias oli löytänyt helmen simpukasta – kuin jossain Andersenin sadussa. Kajanderin kekseliäät koosteet ovat novelleja ja pieniä museoita sinänsä. Hän ei yritäkään tehdä nykytaiteellisia eleitä, vaan henkilökohtaisuuksia.

Edes Kapteeninkadun puiston muuntajan katolta löydetty mustaksi paahtunut lehtinivaska ei liity Malevitsiin, vaan kumousrunoilija Majakovskiin. Tyylikäs violetti sulka alkuperäislikaisen läjän päällä viittaa  Kajanderin lempparirunoon, jossa ”kuolemaantuomittu viimeiseksi lauseekseen sanoo kaakaomainoksen”. Sen vieressä seinällä kiikkui roskista pelastettu 30-luvun vappuhuiska ylvään Parisiennen hameena.

IK-GF06789
Majakovskille, 2012, Assemblage, 39 × 31 × 25 cm.
Alun perin Kajander tuli esille 70-luvulla valokuvaajana, mutta nämä dyykkaukset ja ”askartelut” ovat selvästikin taiteilijan kokoikäinen sydänasia.  Niissä on vintagen tatsi. Kuten Juhani Harri antoi maailman tulla sellaisenaan kaappeihinsa, avaa Kajander arvokaappinsa levälleen katsojien fantisoitavaksi.

(Lue koko kritiikki Taide-lehdestä)

Kirjoittajan video Kajanderista löytyy myös youtubesta:
 http://www.youtube.com/watch?v=brSdGX0AToc

Erkki Pirtola

Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi