Tulosta sivuKysytään taiteilijalta

Siren1
Pia Sirénin näyttely Rakennustyöt oli esillä Forum Boxissa Helsingissä 5.–28.1.2018.

Kysytään taiteilijalta

”Tila on tärkein materiaalini”

 

Haastattelu: Timo Valjakka

 

Pia Sirén, Forum Boxissa tammikuussa esillä ollut näyttelysi Rakennustyöt koostui sarjasta maisemakuvia, jotka oli tehty rakennustelineistä, pressuista ja muoveista. Miksi nämä materiaalit?

 

Teoksessa on kyse keinotekoisesta luonnosta ja tilapäisestä, rakennetusta maisemasta. Työmaaestetiikka ja rakentamiseen liittyvät materiaalit viestivät muutoksesta ja liikkeestä, ne korostavat tilapäisyyttä ja kiireellisyyttä. Telineillä ja pressuilla saa nopeasti muotoiltua suuria pintoja. Ja koska pressuja käytetään usein asioiden maastouttamiseen, niitä valmistetaan luonnosta tutuissa väreissä, eri sävyisinä vihreinä, sinisinä, valkoisina ja harmaina.


Siren2

 

Maisema toistuu teostesi kuva-aiheena. Mikä maisemassa kiehtoo?

 

Maisema ja luonto ovat teollisten muovikalvojen ja alumiinitelineiden vastakohta. Materiaalien rumuus ja arkisuus mahdollistavat aiheen kauneuden. En voisi muuten käsitellä näin kauniita ja maalauksellisia aiheita.

 

Maisema on aina jossain muualla. Se on kaukainen kuva, jota katsotaan kuin lavasteita ja taustakankaita. Maisemakuvasto ympäröi meitä, maisemapostikortit, näytönsäästäjät, puhumattakaan maisemamaalauksista. Minua ei kiinnosta maisema itsessään, vaan maisemaan liittyvät rakenteet, se miten ideaalimaisema rakentuu ja miten maisemakuvastoa käytetään. Kiinnostavia ovat myös maiseman katsomiseen liittyvät näköalatasanteet ja -portaat, ajatus että maiseman katsomiseen on olemassa tietty oikea tapa. Instagram-kuvista taas rajataan pois ihmiset ja muut idyllinsärkijät, jotta saadaan aikaan mielikuvaa vastaava maisema.

 

Miten pitkälle etukäteen suunnittelet teoksesi?

 

Kaikki ennen rakennusvaihetta on kuvittelua. Käyn tilassa kuvittelemassa mitä tilaan voisi tehdä, teen luonnoksia tilakuvien päälle. Sanallistan ajatuksia hakemuksiin ja kuvailen niitä ystäville. Soitan rakennusfirmoihin ja mietin mitä teokseen tarvitaan. Kuvittelen tilan kokemisen mahdollisuuksia, tunnelmaa jonka pyrin luomaan. Kaikki on jonkinlaista henkistä harjoittelua ja energian latausta ennen varsinaista työtä. Itse teos rakentuu paikan päällä ja sisältää aina muutoksia kuvitelmiini.

 

Siren3

Miten näyttelytila vaikuttaa teoksen muotoutumiseen?

 

Tila on lähtökohtani ja tärkein materiaalini. Tila, aika ja materiaalit. Tila määrittää sen mikä on mahdollista, tilan korkeus, valo, seinien määrä, kulkusuunnat...kaikki vaikuttaa ja muovaa itse teoksen. Mietin, mikä on paras tapa saada tila haltuun. Pienempään tilaan rakennan ympäristön, jonka sisään astutaan, kun taas isommassa tilassa on mahdollisuus etäisyyteen ja kaukaisempaan maisemaan. Mitä isompi tila, sitä parempi ja helpompi. Isossa tilassa on enemmän mahdollisuuksia ja myös materiaalit luonnistuvat paremmin isommassa mittakaavassa. Mutta olen myös rakentanut Himalajan lumivuorihuipun pieneen kellaritilaan.

 

(Lue koko taiteilijahaastattelu Taide-lehdestä 1/18)

 

Pia Sirénin näyttely Rakennustyöt oli esillä Forum Boxissa Helsingissä 5.–28.1.2018