Tulosta sivuTaide kuriin Venäjällä

JESUS blood, ,,tif

Taide kuriin Venäjällä?

Jukos-miljardööri Mihail Hodorkovskin, median ja kansalaisjärjestöjen suitsiminen eivät ole ainoat todisteet Vladimir Putinin ja hänen hallintonsa otteen kiristymisestä. Myös vahva kulttuurikenttä on vaarassa. Suomessa sensuroidaan sarjakuvia, Venäjällä uskonnollisia tunteita loukanneita taideteoksia tuhotaan nyrkit ja spraymaalipurkit aseena.

Teksti: Eeropekka Rislakki

Pari vuotta sitten Moskovassa, Nobel-palkitun fyysikko Andrei Saharovin nimeä kantavassa toimintakeskuksessa oli esillä nykytaiteen näyttely Varovasti – Uskontoa!, joka käsitteli uskonnollista fanatismia sekä valtion ja ortodoksikirkon välisiä yhteyksiä. Näyttelyyn osallistui 40 taiteilijaa Venäjältä, Armeniasta, Saksasta, Georgiasta, Kuubasta, USA:sta ja Japanista.

New Yorkissa asuva Aleksandr Kosolapov esitti Jeesuksen Coca-Cola -mainoksessa jonka teksti kuului: ”Tämä on minun vereni”. Anna Mihailtšukin tekemän parimetrisen pahvi-ikonin kasvojen kohdalla oli aukko, johon saattoi asettaa omat kasvonsa vaikkapa valokuvausta varten. Alina Gurevitšin vodkapulloista rakennettu kirkko oli viittaus ortodoksikirkon erioikeuteen myydä alkoholia ja tupakkaa verovapaasti.

Näyttely jouduttiin sulkemaan neljä päivää avajaisten jälkeen, kun kuuden miehen iskuryhmä tuhosi sen nyrkit ja spraymaali aseinaan. Varovasti – Uskontoa! -näyttelyn tuhoajille luettiin syyte vandalismista, mutta asetelma kääntyi äkkiä näyttelynpitäjiä vastaan: syytteen nostajista tuli syytettyjä.

Museojohtaja Juri Samodurovia uhkasi viiden vuoden vankeustuomio, sakko ja määräaikainen virkakielto. Muut syytetyt olivat museon näyttelyvastaava Ljudmila Vasilovskaja ja taiteilija Anna Mihailtšuk. Syynä oli uskonnolliseen vihan lietsominen – siitäkin huolimatta, että useat näyttelyn taiteilijoista muistuttivat olevansa itsekin uskovia.

Uuskäännynnäisiä ex-kommunisteja

Näyttelyn tuhoajat toimivat ortodoksipappi Aleksandr Šargunovin kehotuksesta. Šargunov on uuden moraalisen ja nationalistis-uskonnollisen liikehdinnän näkyvimpiä hahmoja Venäjällä. Hänen perustamansa Komitea Isänmaan moraaliseksi elvyttämiseksi -ryhmän kotisivuilla on ohjeet ateististen ja kirkkoa halventavien näyttelyiden tuhoamiseksi (www.moral.ru). Lisäksi Anti-Kristus Moskovassa -lehtinen antaa neuvoja pornoa tai seksiä sisältävien ulkomainosten tuhoamiseksi, seksiä mainonnassaan käyttävien yritysten boikotoimiseksi ja moraalisten mielenosoitusten järjestämiseksi.

”Nyky-yhteiskunta yrittää vakuuttaa, että synti on normi. Me emme koskaan hyväksy sitä. Me rukoilemme, mutta myös toimimme”, Šargunov sanoo lokakuun Russia Profile -lehden haastattelussa. Šargunovin ajatus on luoda valitustulva hallituksen suuntaan ja oikeudenkäyntejä oikeusistuimiin. Hän uskoo, että jossakin vaiheessa pato murtuu ja yhteiskunnan suunta muuttuu.

Kreml ortodoksifundamentalistien asialla

Venäläisessä keskustelussa Hodorkovskin ja Varovasti – Uskontoa! -näyttelyn oikeudenkäynnit on niputettu yhteen. Molempien viesti on selvä: taiteen- ja uskonvapautta sekä poliittista puhevapautta ollaan kiristämässä. Arkoja aiheita ovat vallan keskittyminen presidentti Vladimir Putinille, ortodoksikirkko ja Tšetšenian sota.

Kirkkohistorioitsijan ja kaksi vuotta sitten pappisvihkimyksen saaneen Jakov Krotovin mukaan Venäjällä on noin 10000 uskovaisen joukko, joka on valmis väkivallan käyttöön puolustaakseen ortodoksista Venäjää. Suurin osa heistä on uuskäännynnäisiä, entisiä kommunisteja, jotka ovat tuoneet neuvostomenetelmät kirkon toimintaan. Uskonto on heille yhteiskunnallisen kontrollin väline.

Krotov ei ole yksin tulkinnan kanssa. Monien muidenkin mielestä kirkko on jälleen kytkeytynyt Kremlin tavoitteisiin. Siksi taiteilijoiden suitsiminen johtaa presidentti Putiniin sekä Stalinin ajan zašistkaan – puhdistusten perinteeseen. Erona Stalinin aikaan on se, että nyt ihmisiä ei tapeta, mutta ei anneta mahdollisuutta elämäänkään.

”Se on puolielämää ja puolikuolemaa. Oikeusprosessit kestävät vuosia ja vuosia, joten taiteilijat eivät voi maalata, bisnesmiehet eivät voi harjoittaa liiketoimiaan. Heidät eristetään omasta elämästään. Tämä on puolidiktatuuria”, Krotov tiivistää.

Presidentti Putin allekirjoitti tammikuussa 2006 lain, joka edellyttää, että kaikki järjestöt rekisteröidään ja niiden toimiluvista päättävät virkamiehet – oman harkintansa mukaan. Ortodoksikirkon johto on jatkanut Putinin aloittamaa kansalaisjärjestöjen arvostelua.

Järjestöjä on syytetty CIA:n peiteorganisaatioiksi. Väittämän todisteena on käytetty sitä, että esimerkiksi Saharov-keskus on saanut taloudellista tukea ulkomailta. Myös Soros-säätiö ja Tšetšenian sodan vastustaja, oligarkki Boris Berezovski ovat olleet keskuksen rahoittajia.

Varovasti – Uskontoa! -näyttelyn tuomiot luettiin syyskuussa 2005. Museojohdon todettiin syyllistyneen uskonnollisen ja etnisen vihan tuottamiseen loukkaamalla ortodoksiuskovaisia, mutta tuomiot jäivät melko lieviksi: taiteilija Anna Mihailtšuk vapautettiin, Samodurov ja Vasilovskaja saivat 2830 euron sakot.

Gallerianäyttely tuhottiin Pietarissa

Varovasti – Uskontoa! -näyttelyn kohtalo ei ole kuitenkaan viimeisin hyökkäys taidetta vastaan. Iäkkään naisen johtama nuorisojoukko tuhosi Pietarissa S.P.A.S.-galleriassa esillä olleen Oleg Januševskin näyttelyn heittämällä teosten päälle valkoista maalia ja mustaa tussiväriä.
LUE LISÄÄ TAIDE 2/06

Kirjoittaja on helsinkiläinen päätoimittaja, joka on tuottanut venäläisiä kulttuuriprojekteja vuodesta 1987. Parhaillaan hän kustantaa venäläisten nykytaiteilijoiden grafiikkaa.