Tulosta sivuVideot 2-09

Art Contrast from Taide Lehti on Vimeo.


Art Contrast

Videossa Sininen ja Punainen kukka seurustelevat kiihkeästi. Olemme sisältöjen ja sisälmysten törmäyskurssissa- pinta ja syvyys mittelevät kaikkialla sieluista ja apokalypsis räpäyttelee luomiaan. Jani Leinosen ja Riiko Sakkisen "Maailmanvaltaus" starttaa tässäkin mediassa hotelli Klaus Kurjen sviitissä "porn to be wild" kontrastina hiljaisen taiteen kamppailulle olemassolostaan: Sándor Vály esittelee nettisatiiriaan (siliconpriest@gmail.com), missä "sissit" paiskivat muumiota ja uhkaavat tuhota koko Talazüekin kaivaukset ellei lahjoituspyyntöihin suostuta.Tätä kvasiantropologista sarjaa Vály teki kymmenisen vuotta ja hän on turhaan pyytänyt musoita ottamaan sen kokoelmiinsa.

Ennen puolueella pääsi taiteen menestykseen. Nyt mainostoimistot luovat puolueita ja menestystaiteet. Taiteilijat tatuoidaan sloganeilla ja signeerauksen tilalla on firmanmerkki. Voisin myydä tonnilla seuraavan iskulauseen jollekin uudelle andylle: "Alle miljoonan maksava teos on paska."

Video poikkelehtii eri teemoissa. Visioveistäjä Airi Salosmaa lukee välillä taivasrunojaan Galleria S:n sinisessä huoneessa ja käy Anthony Gormleyn ihmekuplassa, jonka kaiken väen savimoukeroita ihastellaan ja ihmetellään, että "jokainen on taiteilija - jos taideväki antaa luvan". Frida-galleriaan kuvaan sukeltaa Tammisaaresta Leif Lundström, joka puhuu inkkariäänellä syvyyksistä ja maalaa hienostuneilla väreillä ihmisen hengen. Pyhän intiaatioissa ei egoille ole paisutusta.

Mainosnamit ovat kuitenkin ne urbamannien jamit ja eeppiset "Kapitalistiset rakennuspalikat" on koonnut Ville Vuorenmaa Turun piirustuskoulusta lyijärillä. Dynamiittityttö Gvendoline Robin Belgiasta "räjäyttää päänsä" protestiksi Art Contactin lopettamiselle kuin entinen munkki. Contact on ollut tärkeä kansainvälinen performanssiareena viime vuodet Helsingissä. Kokonainen taidemuoto katoaa tukien puutteessa. Kuka antaa kenenkin kohdata ketä minkä milloinkin taiteen merkeissä! Kuka saa tehdä ja mitä?    

Erkki Pirtola