Tulosta sivuKritiikit

15.4.2010 17.02

Kohti vapautta vai Jumalaa? – Timo Rytkönen

hyg0iHelsingin vankilassa eli tuttavallisemmin Sörkan vankilassa paljastettiin joulukuussa ”Suomen vankiloiden ensimmäinen tilataideteos”.

70d55vvah
Kuvat: Ulla Paakkunainen.

Timo Rytkönen, Valoon,

Helsingin vankila

 

Helsingin vankilassa eli tuttavallisemmin Sörkan vankilassa paljastettiin joulukuussa ”Suomen vankiloiden ensimmäinen tilataideteos”, Timo Rytkösen Valoon (2009).


Tämä Rytkönen on aika metka taiteilija. Olen törmännyt hänen tempauksiinsa silloin tällöin, muun muassa salanimellä Annikki Chardonney julkaistuun kirjaan Värisukkaterapia (2005) tai sitten hänen arvosteluautomaattiinsa (www.etunoja.fi), joka antaa taiteilijoille etäpalautetta teoksista – vaikka jopa keskeneräisestä installaatiosta, jonka kerroin automaatille minulla olevan tekeillä. Kone totesi, että ”on hyvä, ettet sulkeudu ei-esittävän muodon tarjoaman camouflagen suojaan”. Että sillai.


Rytkönen on jopa niin metka taiteilija, että tuotantoaan esitellessään (www.etunoja.fi/timo) hän antaa julkisista teoksistaan suositukset omista suosikeistaan. No, onneksi Valoon sentään kuuluu niihin.

Tekisi mieleni siis arvailla, että Rytkönen osallistuu kilpailuun kuin kilpailuun anarkistisesti tai sitten jopa vähän kyynisen populistisesti, mutta totuutta en kuitenkaan tiedä.


4b95i6


Yritän siis olla vakava silläkin uhalla, että menen halpaan. Valoon ei ole lainkaan kelvoton teos. Vähän tylsäksi se kuitenkin jää, eikä se myöskään toimi tilassaan erityisen hyvin, sillä sen hento materiaali ja tukirunkona toimiva ruma polykarbonaatti eivät ole järin hienoja. Itse ajatus, pienistä metallikappaleista koostuvan nauhamaton muodostama pyörähdyskappale on tällaisessa tilassa hieno, mutta sen olisi ehkä pitänyt toimia vähän voimallisemmin taustalla näkyvää valopihan tukirakennetta vasten. Nyt se jää turhan pliisuksi.


Sympaattinen teos kuitenkin jollain tavalla on. Siitä tulee hyviä symbolisia konnotaatioita juuri sen erityissijainnista johtuen. Suunta on ylös, valoon, vapauteen, pois maallisista murheista. Jotkut asukkaat ovat kuulemma antaneet sille uskonnollisen tulkinnan, jota tekijän omat mietteet eivät tue, mutta sanonpa, että ”siitä vain”. Siinä se olisi aito tulkinnan vapaus ja avoimuus – ihan oikeassa käytössä.

 

Otso Kantokorpi


hyg0i


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi