Tulosta sivuKritiikit 2-12

13.4.2012 8.44

Taiteilijapari tien päällä - Kimmo ja Noora Schroderus

L yksi maailman asukkaista one of the residents of the world photo schroderusVeistoskokonaisuus Maailma syleilee elämän kaikkia konkreettisia ja myyttisiä tasoja teoksessa, joka on kaikella tapaa suurisuuntaisen kunnianhimoinen ja suomalaisessa kuvataideympäristössä ennen näkemätön projekti.

L yksi maailman asukkaista one of the residents of the world photo schroderus
Yksi maailman asukkaista. Kuva: Schroderus.

Taiteilijapari tien päällä

 

Noora ja Kimmo Schroderus: Maailma

Kuopion taidemuseo, 17.2. –20.5.2012 

 

Kuvanveistäjäpariskunta Noora Schroderus (s.1982) ja Kimmo Schroderus (s.1970) on vuodesta 2009 työstänyt veistoskokonaisuutta Maailma. Nimi syleilee elämän kaikkia konkreettisia ja myyttisiä tasoja mahdollistaen ison siivun sekä liha - että henkiolemisen läsnäoloa teoksessa, joka on kaikella tapaa suurisuuntaisen kunnianhimoinen ja suomalaisessa kuvataideympäristössä ennen näkemätön projekti. Jättiveistoksen tilassa mutkitteleva tie ja sen varrella vaihtuvat luonnon, kaupungin ja ihmiselämän teemat varioituvat paikasta toiseen siirryttäessä. Näyttelyreittinäkin veistoskokonaisuuden  matka on pitkä. Jyväskylän taidemuseosta vuoden 2011 marraskuussa alkanut taival jatkuu Kuopion taidemuseosta Amos Andersonin taidemuseoon Helsingissä vuoden 2012 lopulla matkatakseen Norrtäljen taidehalliin vuonna 2013.


Kuopion taidemuseon versio avautuu komeasti Noora Schroderuksen videoteoksella Ajomatka (2012). On mykistävää, kuinka paljon muuttujia pelkääjän paikalta kuvattu ajomatka sisältää. Maisemat vaihtuvat metsistä latomaisemien kautta kirkonkyliksi ja kaupungeiksi, sää muuttuu auringonpaisteesta räntäkeliksi ja vastaan tulemisten ja ohi ajamisten pikakommunikaatiossa kirkas  päivänvalo tummuu yöksi. Videon loppusekuntien pimeä, nykivä ajonäkymä, joka on kuin David Lynchin elokuvasta Lost Highway lataa näyttelyyn sekä toden että unen elementtejä.


Suuressa näyttelytilassa veistos kiemurtelee tummana, pelkistettynä silhuettina teräksisen valtatien varrella. Vuoristo, kaupunki, syrjäseutu tai katastrofialue onkin se TV-uutisten unimaisema, joka tummanpuhuvassa toteutuksessaan on oiva kasvualusta modernin ihmisen toilailun kuvaamiseen kuvanveiston mahdollistamien tilan, materiaalin ja mittakaavan varioinnin keinoin. Maailma esittelee ihmisen esineisiin ja tekniikkaan sitoutuneena oliona, jonka tuotokset eivät näyttäydy sankaritekoina.


L yksityiskohta katastrofi-alueelta  detail from the disaster area photo schroderus
Yksityiskohta Katastrofi-alueelta. Kuva: Schroderus.

Röyhkeän taitavan tilan haltuun ottajan Kimmo Schroderuksen keskeisiä teemoja on tavarafetisismi. Kuopion taidemuseon Maailma-kokonaisuudessa on mukana kaksi pienoismallia  veistokseen 90º (2008), joka näyttää Opel Kadettin pyörimistä keulansa ympäri ja jonka omakohtaista adrenaliinihuumaa tekijä kuvasi sen Kiasmassa esiintymisen aikoihin näin: ”Pakokaasun ja palavan kumin katku on mahtava, meteliä riittää ja mitään järkeä ei ole”. Nyt nähtävässä kokonaisuudessa autojen pienoismallit esiintyvät sekä aggressiivisina toimijoina, että rutattuina kuoleman puutarhan osasina.


Noora Schroderuksen pienveistosinstallaatioissa ote ihmisen ja esineen suhteeseen on kevyen sarkastinen. Alumiiniveistos Uskolliset ystävät (2009) näyttää veistäjän ja hänen työkalunsa samasta aineesta valettuina kuin sankariproletaarirealismissa ikään. Siisti huone (2012) ja Pienen mittakaavan veistos (2008) leikittelevät toden ja toden illuusion mielikuvilla taitavasti.


Suuren, atmosfäärisen kokonaisuuden ja pienen, kertovan yksityiskohdan yhdistäminen ei Maailmassa toteudu ongelmitta. Jyväskylän taidemuseon versiosta oli Kuopioon saavuttaessa jo karsittu liiat viherkasvit ja ylitsevuotava pienoisautonraatojen määrä. Tilalle tulleet, kiillotetut figuurit kaipaavat matkan varrella lisäajattelua upotakseen kokonaisuuden kertoviksi, mutta vähemmän osoitteleviksi  osiksi.

 

Jaakko Rönkkö 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja