Tulosta sivuYksi teos, yleisiä kysymyksiä


Jaakko-Niemelä-Usko-Faith-Moscow-2006-
Jaakko Niemelä, Usko, 2006.

Yksi teos – yleisiä asioita

Taide ja tila

 

Tila, tilanne, tilallisuus – tilaisuus. Kohtaamiseen, läsnäoloon.

Taidehalli, käytävän päässä, takana. Iso, leveä ja korkea suorakaiteen muotoinen huone. Siellä. Teos, joka käyttää tilaa hyväkseen ja ottaa haltuunsa avautuvan tilaisuuden, saaden aikaan jotakin erityistä, yllätyksellistä.

Kyse on interventiosta tilassa. Siitä, miten tietyn keinoin, tietyillä säädöillä ja virityksillä muutetaan tuttu ja monesti tiettynä koettu tila joksikin muuksi, joksikin uudeksi, erilaiseksi. Ei pysyvästi, vaan korostuneesti hetkellisesti. Hetkeksi.

Interventio tilassa, joka muuttaa ja muuntaa sen saman eriksi. Ja silti se tapahtuu jatkumossa – suhteessa siihen mistä se teko tulee ja mihin se kenties on menossa. Niin suhteessa tilan kuin itse teoksenkin vaikutushistorialliseen tietoisuuteen, sen myötä avautuvaan, aktualisoituneeseen horisonttiin. Illuusion virittelyä siitä, miten jokin pitäisi olla ja funktionaalisesti toimia, mutta jossa pelisääntöjä on sen riittävän verran peukaloitu, väännetty ja fiilattu.

Ja siis: onhan näitä. Tehty ja nähty. Joskus suuremmalla hypellä, toisinaan valtavalla volyymillä, täysivaltaisella spektaakkelin logiikalla. Ja toisinaan kuiskaten, hiipien ja häivyttäen.


Nähty on ja koettu on, mutta harvoin, vain hyvin hyvin eriskummallisen harvoin se on tehty ja koettu näin onnistuneesti ja keskittyneesti. Integriteettiä ja intensiteettiä hehkuen.


Teoksen tekijä on Jaakko Niemelä, osana yhteisnäyttelyä Helena Hietasen kanssa. Työn nimi on Usko. Se on nimenä outo. Usko mihin tai miksi? Ei pahalla, eikä hyvällä – se jää väliin, katveeseen. Se jää mieleen, tarttuu mukaan. Mikä muu tarttuu mukaan, painaa jälkensä kokemuksellisuuteen on se miten teos on tuotettu, tehty? Käsittelemme pieniä sivusäätöjä, miksei myös sivuluisuja – nyansseja, joiden vaikutus ja voima on suhteessa kova, valtavakin.

 

Intervention suorakaiteessa. Tilassa, joka on saanut uuden kattorakenteen. Rakenne on hieman pielessä, konkreettisesti vinossa. Se viettää ja vetää. Teoksen tilaan tuoma lisäkatto on tasainen mutta kallellaan. Me menee ja kaatuu oikealta vasemmalla, varsin tasaiseen, tahdikkaasti. Eleganttisuus olisikin jo ylilyönti.


(Lue koko artikkeli Taide-lehdestä)


Mika Hannula

 

Helena Hietanen, Jaakko Niemelä, Chaos & Beauty, Helsingin Taidehalli, 24.1.– 8.3.2015