Tulosta sivuKritiikit

15.4.2015 13.38

Tarkasti harhauttavia luontokuvia - Maija Albrecht

Linnun-helminauha,-2014Tietokirjojen näköiskuvat on oma taiteen laji. Suurimman tarkkuuden takeeksi palkataan kuvittajaksi taiteilija, joka osaa toistaa  anatomian yksityiskohdat tai terälehden muodon tarkkaan.

Linnun-helminauha,-2014
Linnun helminauha, 2014.

Tarkasti harhauttavia luontokuvia

 

Maija Albrecht, Syrjäsilmin, Galleria Duetto. 5.2.–1.3.2015


Tietokirjojen näköiskuvat on oma taiteen laji. Suurimman tarkkuuden takeeksi palkataan kuvittajaksi taiteilija, joka osaa toistaa  anatomian yksityiskohdat tai terälehden muodon tarkkaan. Tämä asiapohjainen luonnon tutkiminen, jonka kukoistuskausi oli uusien mannerten löytymisen aikana ennen valokuvaa, on synnyttänyt omat mestarinsa. Samasta kohteesta tehdyt näköisversiot – vaikka ovatkin tarkkoja ja asiallisia – poikkeavat aina toisistaan. Ollaan keskellä pienten eleiden ja näköisyysvivahteiden taidetta. Ulkonäköilluusion luomisen tapoja on monia.


Syrjäsilmin,-2014
Syrjäsilmin, 2014, kuivaneula, chine collé, 7 × 10 cm.

Taidegraafikko Maija Albrecht on rakentanut itselleen pienen, mutta sisältönä moninaisesti toimivan reviirin ensyklopedismin aineksista. Hänen aiemman tuotantonsa kuivaneulavedosten kohteina olivat pääosassa kasvit. Uusimmassa, Galleria Duetossa nähdyssä näyttelyssä eläimet ovat tulleet  kerronnan keskeiseksi elementiksi. Päällisin puolin eläimet ja kasvit ovat tarkkoja todellisuuden kuvia – tieteellisiltäkin näyttäviä. Yksittäiset vedokset ovat tilattomia ja näyttävät ensisilmäyksellä onnistuneelta von Wright -nostalgialta.

Kuivaneulan hypnoottinen piirrosjälki vie kuitenkin  alueelle, jonka sisältö on aivan muuta kuin ulkonäön uskollista kirjaamista. Täsmällinen ilmaisu luo näköisyyden taltioinnin varjolla kaksiulotteista todellisuutta, jota lukiessaan katsoja ensin haltioituu taitavasta ilmaisusta mutta näkee seuraavaksi sovitussa yksityiskohtaisuudessa pieniä nyrjähdyksiä, jotka siirtävät ilmaisua pois jäljentämisen yksioikoisuudesta.


(Lue koko kritiikki Taide-lehdestä 2-2015)


Jaakko Rönkkö

 

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi