Tulosta sivuKommentti Karjalaiselle

Viestin kirjoitus: 29. toukokuuta 2006, 8:31:27
Otsikko: Tuula Karjalaiselle
Lähettäjä: Otso Kantokorpi

Retoriikka on metka laji. Ihminen voidaan yrittää saada sanomaan asioita, joita hän ei ole sanonut.

1) ”On lohduttavaa tavata ihminen, joka tietää omistavansa totuuden”, kirjoittaa Tuula Karjalainen. En ole julistanut omistavani totuutta. Esitän mielipiteitäni. Sellaista kutsutaan keskusteluksi. Toisinaan siinäkin on hyvä olla vähän rankempia sävyjä.

2) ”Oikeaa taidetta, joka hänen mielestään koostuu vain maalauksista ja veistoksista”, jatkaa Karjalainen. En ole koskaan sanonut näin. Tällaisilla väitteillä Karjalainen yrittää saada minut kuulostamaan aikani eläneeltä. Minä kritisoin sitä, että esimerkiksi muotikuvia esitetään kritiikittä taideteoksen kaltaisina objekteina.

Minulla ei ole mitään valokuva- ja videotaidetta vastaan. Olen esimerkiksi juuri ollut kuratoimassa näyttelyä, johon kumppanimme kanssa valitsimme mukaan kuusi videoteosta. Olen niistä vallan ylpeä. Samaan näyttelyyn valitsimme mukaan myös ison joukon julisteita. Ymmärrän oikein hyvin, että visuaalisen kulttuurin kenttä on laaja ja että sitä pitää esitellä museoissa ilman turhia lajikarsinoita.

3) On kuitenkin asia, johon
Karjalainen ei puuttunut. Siihen ei taida nimittäin löytyä mitään retorista puhdistuskeinoa. Käytin esimerkkinä Helsingin kaupungin taidemuseon taannoista Star Wars -näyttelyä, jota paheksuin voimakkaasti. Toistan huolenaiheeni.

Mielestäni on täysin käsittämätöntä, että kaupunkilaisten verorahoilla ylläpidetty museo saa esitellä ilman mitään kriittistä otetta tai kontekstualisointia megarikkaan yhdysvaltalaisen tuotantoyhtiön promomateriaalia ja maksaa siitä vielä rahaa ja tuhlata muita vähäisiä resursseja.

Yleensä messuille osallistumisesta maksetaan. Tässä tapauksessa me maksoimme siitä, että Star Wars sai mainostaa itseään meille pitkän ajan ja loistavissa tiloissa. Sanon näin silläkin uhalla, että veronmaksajanäkökulma on helppo leimata populismiksi. Haluan korostaa sitä, että valtiollisilla ja kunnallisilla taidelaitoksilla on erityinen vastuu toimistaan.

Täytyy opetella tunnustamaan myös virheensä. Minua hävettää, etten silloin aikoinaan nostanut meteliä kaupungin elinten kautta. Veronmaksajana minulla olisi ollut siihen oikeus. Aatemaailmaani ajatellen minulla olisi ollut siihen velvollisuus.

Otso Kantokorpi