Tulosta sivuPääkirjoitus

Vain elämää, ei sen enempää


Tampereen ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja ja rehtori Markku Lahtinen laukaisi nopeasti klassikon asemaan kivunneen perusteen taidekoulutuksen lopettamisaikeelleen uudesta Tampereen Tohloppiin siirtyvästä Mediapoliksestaan: ”Ilman taidetta voi elää”.


Lahtinen oli lausumassaan tarkka: hän pureutui asian ytimeen. Hän oli myös rohkea sanoessaan ääneen sen, millä voidaan perustella – ja pohjimmiltaan ollaankin perusteltu – kulttuuripuolen ennennäkemätön julkisten kulujen leikkaus. Kerrattakoon nyt vielä: Lahden, Tampereen ja upouuden Aalto-yliopiston kuvataideohjelmat ollaan lakkauttamassa, Kankaanpään ja Oriveden opistot ajamassa alas, tai liittämässä johonkin suurempaan. Kuvataideakatemia ajettiin väkisin osaksi taideyliopistoa.


Kansallisgalleriamme, siis Valtion taidemuseo, säätiöitetään, siis laitetaan hoitamaan rahoituksensa mm. veikkausvaroista, joka tietysti puolestaan on pois muilta kulttuuritoimijoilta. Näin sen budjetointi ollaan ajamassa alas kymmenen miljoonan euron vuositahtia. Kunnallisilta museoilta leikataan toki myös. Vuoden alussa Taiteen keskustoimikunnan tilalle perustettu Taiteen edistämiskeskus voi toimia entisenlaisilla resursseilla, mutta sen yhteydessä valtion tulosohjausta on voimistettu. Taiteen edistymistä mitataan siis viime kädessä hallitusohjelman kirjausten mukaan, aika etäältä.


Mikäpä tässä, jäämmehän sentään eloon.


Ehkä on todellakin oikein ajatella, että  yhteiskunnan, siis meidän kaikkien yhdessä muodostaman taloudellisen yksikön, tulee huolehtia vain siitä, että nipin napin eletään. Silloin kaiken sellaisen tukeminen, mitä ilman voidaan elää, jää vaille perusteita. Tien päässä hohtaa täydellisen tehokkuuden tila. Kaikki välttämättömän päälle tulee sitten muuta kautta sille jolla siihen on varaa ja halua. Hakekoot taideoppinsa ne, jotka siihen taloudellisesti pystyvät. Katselkoot tauluja ne, jotka niitä voivat ostaa.


Merkillistä tilanteessa on se, että kukaan ei kuitenkaan ole itsenäisesti tätä haluamassa. Tehdään vain koska muut haluavat. Niin Lahden kuin Tampereenkin kuvataidelinjojen lopettamista ammattikorkeakoulun johto perusteli opetusministeriön tahdolla. Opetusministeriöstä ollaan vastattu että eivät he tällaista ole edellyttäneet, koulut itse halusivat. Tällainen tahdottomuuden tila poliittisissa päätöksissä on historiallisesti kai ennennäkemätön.


Jos kukaan ei tohdi politiikan alueella perustella mitään näkemyksellä siitä mikä on ihmisen tilanne ja elämisen tarkoitus, ei oikeastaan politiikkaakaan ole olemassa.


Tuntuu että on käyty turhana sekin surullisen kivinen ja nöyryyttävä tie, jossa koko inhimillisen kulttuurin olemassaoloa ja ylläpitoa on jouduttu perustelemaan sen työterveyttä ja matkailuelinkeinoa vireyttävillä ominaisuuksilla, jotta joku poliittinen taho voisi asian tukemiselle mitään perusteita keksiä.


Ja tuskinpa niitä elämän tarkoituksia enää kovin helposti tulevaisuudessakaan tarvitsee pohtia,  kun juuri tämä taide, joka juuri näitä asioita on tavannut käsitellä, on alennettu tarpeettomimmaksi.


Eleskellään tätä elämää sitten, vailla kummempia tavoitteita ja syitä –  kuin ikuista kesää.


Pessi Rautio