Tulosta sivuErikoisempia kesäpaikkoja

Tyhjä-tila-1
Tyhjä tila vuonna 1993, Kuva: Sanaksenaho Arkkitehdit/Seppo Sarkkinen
Tyhjä tila Saarijärvellä


”Kohde voidaan käsittää isoksi veistokseksi tai pieneksi rakennukseksi (mitat 180 x 270 x 360 cm). Se on tutkielma muodosta, materiaalista, valosta ja ennen kaikkea tilasta – työ kuvataiteen ja arkkitehtuurin liitoskohdasta. Rakennuksessa on ovi, josta käydään sisään pimeään tilaan. Seiniä koskettelemalla tilan mittasuhteet hahmottuvat... Visuaalinen tila muuttuu omien ajatusten tilaksi.”

 

Näin kuvasi arkkitehti Matti Sanaksenaho diplomityötään Tyhjä tila, joka vuonna 1993 rakennettiin Kain Tapperin ohjauksessa Tapperien Juholan tilan vanhalle suopellolle Saarijärvellä. Sanaksenaho halusi työssä manifestoida arkkitehtuurin kokemuksellisuutta, jota ei hahmoteta näkemällä, vaan kuuntelemalla, haistamalla ja koskettamalla pimeässä mustia sisäseiniä.

 

Tapperien pellolle Tyhjä tila rakennettiin, koska Sanaksenaho ja Kain Tapper ystävystyivät  tehtäessä Suomen-paviljonkia Sevillan Expo'92-maailmannäyttelyyn. Sanaksenaho oli yksi nuorista arkkitehdeistä, jotka suunnittelivat Helvetinkolu-nimen saaneen paviljongin. Tapper teki paviljonkiin suuren Töry-veistoksen. Arkkitehdin ja kuvanveistäjän yhteistyön oli aikomus jatkua myös Sanaksenahon suunnittelemassa Turun Pyhän Henrikin ekumeenisessa taidekappelissa (2005), jonne Tapperin piti suunnitella alttari, penkit ja puuovet. Ne jäivät kuitenkin toteuttamatta Kain Tapperin kuollessa vuonna 2004.   


Tyhjä-tila-4
Tyhjä tila vuonna 2015. Kuva: Timo-Erkki Heino

Vuonna 1993 Sanaksenaho vertasi Tyhjää tilaa alkutilaan, kohtuun. Nyt reilut 20 vuotta myöhemmin vertailukodaksi nousee tyhjä hauta tai arkku. Seinät ovat lahoamassa, lattialankut mädäntyneet pois paikoiltaan, katto ja sisätilat kasvavat sammalta ja homesientä. Tekijöiden alkuperäinen  tarkoitus on toteutumassa: teos maatuu pikkuhiljaa. Luonto voittaa.

 

Tyhjä tila, N 62°40.539', E 25°16.744', Saarijärvi. Vajaan kilometrin metsäpolku lähtee Juholan pysäköintialueen tuntumasta. Tapperien Juholan ja Galleria Jarskan sivuilla on linkki alueen karttaan.

 

Kainin jalanjäljillä -kesänäyttely 25.9. asti Saarijärven museossa Herajärventie 2 (ti-su klo 12-18; 1.9. alkaen to-su klo 12–18) sekä 18.6.-14.8. Tapperien Juholan Galleria Jarskassa Ryöppäläntie 59 (la-su klo 12-16).

 

Timo-Erkki Heino


(lue muista erikoisista kesäkohteista Taide-lehdestä 3/2016)