Tulosta sivuKritiikit

7.6.2017 19.32

Kiiltokuvista herkkiin havaintoihin

Viljanmaa,Unohtamisen-alueInstallaatiot kasvattavat vuosi vuodelta suosiotaan ja ovat jo hallitsevia kaikissa tiloissa. Ne ovat myös paisuneet kooltaan ylenpalttisiksi suhteessa aiheeseensa.

Viljanmaa,Unohtamisen-alue
Virpi Viljanmaa: Unohtamisen alue

Kiiltokuvista herkkiin havaintoihin

Taideyliopiston Kuvataideakatemian maisterinäyttely, Kuvan kevät 2017, Exhibition laboratory ja Lisätila, Project Room ja HAM-kulma, Helsinki, 6.–28.5.2017

 

Tämänvuotinen versio Kuvataideakatemian lopputyönäyttelystä jakaantuu Kuvataideakatemian omiin gallerioihin, väliaikaiseen lisätilaan sekä Ham-kulmaan Tennispalatsissa. Valmistuvia taiteen maistereita on kaikkiaan neljäkymmentäkuusi. Tällainen vuosittainen määrä maan korkeimmasta opinahjosta on pienessä maassa kohtuuttoman suuri ja kattaa sitä paitsi vain murto-osan eri laitoksista vuosittain valmistuvista taiteilijoista.


Vaikutukset ovatkin selkeästi nähtävissä kokonaisuudessa, joka ensi näkemän ilahduttavan sekavuuden jäljiltä osoittautuu varsin keskinkertaiseksi. Installaatiot kasvattavat vuosi vuodelta suosiotaan ja ovat jo hallitsevia kaikissa tiloissa. Ne ovat myös paisuneet kooltaan ylenpalttisiksi suhteessa aiheeseensa. Opetuksesta tuntuu unohtuneen hahmottamisen ja kiteyttämisen taito, kaaoksesta ja runsaudestakin tulee välittyä selkeä näkemys. Tilateoksessa on kirjaimellisesti jokaisella pienimmälläkin osasella oltava tarkoitus suhteessa aiheeseen, tilaan ja ympäristöön.


Dylan-Ray-Arnold
Dylan Ray Arnold, Kevätjuttu, esinekytkös, piirustus, maalaus, veisto ja video, 2017.

Tämän taitaa Dylan Ray Arnold (s. 1982), jonka installaatio on polveilevassa runsaudessaan ylistys pienten havaintojen merkitykselle. Hänen teoksensa on sidoksissa arkipäivään ja ottaa sieltä osakseen näennäisen vähäpätöisiä fragmentteja. Arnoldin käsissä niistä syntyy rönsyilevän yhtenäinen teos, jossa elementtien toisto luo riemastuttavia oivalluksia täynnä iloa ja estetiikkaa. Esinekoosteita sitovat yhteen aasialaisesta tekstiiliperinteestä inspiraationsa saaneet viivoin toteutetut maalauskääröt.


Kuten tämän päivän taidemaailmassa ylipäänsä, täälläkin on selkeästi havaittavissa ääri-ilmiöitä.


(Lue enemmän Kuvataideakatemian ja muiden taidekoulujen

opinnäytetyönäyttelyistä Taide-lehdestä 3/17.)

 

Leena Kuumola


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja