Tulosta sivuKritiikit 4-06

Pont Neufiin rakastunut – Ismo Kajander

Ismo Kajander on ironinen romantikko, jonka oivallukset ovat kiusoittelevan nokkelia ja hivelevät silmää.

Ismo-Kajander-2006-4
Pont Neufin rakastavaiset, 2006.

Kuljeskelua esinekoosteiden ympärillä

Ismo Kajander: flâner
Galleria Krista Mikkola, Helsinki 18.8.–24.9.2006

Ismo Kajanderin flâner on kunnianosoitus Pariisille. Pariisi on Kajanderin toinen kotipaikka, mutta myös mielikuvamainen sepite, jossa Jean-Paul Belmondo ja Jean Seberg pysyvät ikuisesti nuorina ja kauniina. Kajanderin teoksissa Eiffel-tornikin esiintyy sekä vaikuttavana muotona että monimutkaisena Pariisin embleeminä.

Taiteilijana Kajander on ironinen romantikko, jonka oivallukset ovat kiusoittelevan nokkelia ja hivelevät silmää. Hänen taiteessaan materiaalisuus on keskeinen osa teosten merkitysavaruutta. Hän antaa valmisesineittensä patinan näkyä, mikä tuo oman lisänsä teoksiin. Patina on kuin Alexander Benois’n Versailles-akvarellien lempeä ja silti ironinen myötätunto menneisyyttä kohtaan.

Näyttelyn nimi, flâner kuvastaa hyvin tekijänsä teoksia: kaupungilla kulkiessa mieleen juolahtaa kaikenlaista, jota ei muuten keksisi. Kajanderin viittaukset muihin taiteilijoihin, kuten Millet’hen tai Man Rayhin ovat kunnianosituksia silmäniskun muodossa, mikä saa katsojan hätkähtämään ja ymmärtämään sen, kuinka traditiotietoinen tekijä Kajander on. Hänen omista teoksistaan on vaikea sanoa ovatko ne 1960- vai 2000-luvulta, mikä kuvaa kauniisti sitä, miten sinut Ismo Kajander on taiteensa kanssa.

Juha-Heikki Tihinen
Kirjoittaja on Helsingissä asuva kriitikko ja taidehistorioitsija

Palaa otsikoihin