Tulosta sivuKritiikit 4-06

Tilan teho – Jouni Kujansuu

Kujansuun taide haastaa pohtimaan suuria kysymyksiä hupaisten ja karrikoitujenkin esimerkkien kautta.

tyomaa1b
Työmaa, installaatio, 2006.

Tilan teho

Jouni Kujansuu: Installaatioita
tm-galleria, Helsinki 23.8.–10.9.2006

Jouni Kujansuun teokset ovat aina tilallisia, vaikka ne lunastavatkin paikkansa eri tavoin. Väripierut-video otti tilansa äänellään: piereskely on ääni, johon havahtuu. Kujansuun huumori keskittyy perusasioihin eikä kavahda groteskia tematiikkaa. Idea on teoksessaan yksinkertainen: piereskelyäänen kuuluessa monitorissa vaihtuvat erilaiset värit.

Teos luotaa itse asiassa monisyisiä synestesia-kysymyksiä: mikä on punaisen ääni tai voiko ääni olla punainen?  Samankaltaista pohdintaa on myös Hang over -teoksessa, jossa papereista koostetut ”kettingit” roikkuivat tikkaiden päällä ja vieressä.

Työ on pysäyttävä niukkuudessaan, joka on oikeastaan jo barokkimaisen runsasta. Sehän avaa pohdinnan kohteeksi niinkin ”pienet” kysymykset kuin installaation ja kuvaveiston välisen suhteen ja genrenmäärittelyn problematiikan tai kysyy aina vaikean kysymyksen: miten ripustaa ja miten rakentaa näyttelyn arkkitehtuuri tilaan?

Kujansuun taide haastaa pohtimaan suuria kysymyksiä hupaisten ja karrikoitujenkin esimerkkien kautta, kuten Platon-video, jossa ikkuna-aukot vuoronperään pimenevät ja valaistuvat. Teos voisi toimia kouluesimerkkinä Platonin luola -vertauksen esittämisestä.

Juha-Heikki Tihinen
Kirjoittaja on Helsingissä asuva taidehistorioitsija ja kriitikko

Palaa otsikoihin