Tulosta sivuSkulptur Projekte Münster

-9
Aram Bartholl, 3 V, alumiini, lasi, lämpösähkögeneraattori, LED-lamput, 2017. Kuva: Timo-Erkki Heino.

Skulptur Projekte Münster

Kymmenen vuoden aikaväli antaa perspektiiviä

 

Taidemaailma ja -markkinat messuineen, biennaaleineen ja festivaaleineen pyörivät kiihkeällä tempolla. Skulptur Projekte Münster on poikkeus. Se järjestetään vain joka kymmenes vuosi. Tämän vuoden näyttely on viides.

”Kymmenen vuoden aikaväli on näyttelyn ydinasioita”, painottaa Marianne Wagner, yksi tämänvuotisen näyttelyn kolmesta kuraattorista: ”Kymmenessä vuodessa taiteilijasukupolvi  muuttuu. Jokaisella kymmenvuotiskaudella taiteilijoilla on erilaisia ideoita ja erilaisia lähestymistapoja veistoksiin ja veistoksen käsitteeseen. Tärkeätä on se, että teokset eri tavoin kyseenalaistavat käsityksiä julkisesta taiteesta.”

-10
Daniel Buren, 4 Tore, alumiini, 1987. Kuva: Timo-Erkki Heino.


Skulptur Projekte sai alkunsa Münsterin kaupunkilaisten inhosta nykytaidetta kohtaan. 1970-luvun puolivälissä kaupunkiin hankittiin George Rickeyn teos Three Rotating Squares, kolme tuulessa pyörivää metallilaattaa. Vastustus provinsiaalisessa pikkukaupungissa oli suurta, nykytaiteen ymmärrys pientä. Tilannetta korjaamaan järjestettiin nykyveistotaiteen näyttely. Kuraattoriksi kutsuttiin Kasper König – joka sittemmin on ollut mukana kaikissa näyttelyissä – ja taiteilijoiksi muun muassa Donald Judd, Richard Long, Claes Oldenburg, Richard Serra ja Joseph Beuys.

-11
Hito Steyerl, HellYeahWeFuckDie, video ja installaatio, 2016. Nimen sanat ovat yleisimmin käytetyt sanat musiikin soittolistoilla viime vuosikymmenellä. Kuva: Timo-Erkki Heino.


Ensimmäistä Skulptur Projektea vuonna 1977 kaupunkilaiset inhosivat, toista juuri ja juuri sietivät, kolmannen hyväksyivät ja neljännen ottivat omakseen.

”Kaupunkilaiset todella arvostavat Skulptur Projektea. Meidän on pidettävä varamme, ettei siitä tule liiankin hyväksyttyä”, toteaa Marianne Wagner: ”Muut intressit, esimerkiksi kaupungin matkailumarkkinointi, eivät saa vaarantaa näyttelyn taiteellista autonomiaa.”

Neljässä vuosikymmenessä käsitys taiteesta julkisessa tilassa on muuttunut.

 

(Lue lisää Taide-lehdestä 4/17)


Skulptur Projekte 2017, Münster ja Marl, 10.6.­–1.10.2017

 

 

Timo-Erkki Heino