Tulosta sivuTaide, maa ja ilma

-12
Essi Korva, Huipennus, 2011.

Taide, maa ja ilma

Oranki Art – kansainvälinen taidemetsä Lapissa Orangin kylässä

Oranki Artin synnystä liikkuu legendoja. Kerrotaan, että kun Tielaitos (nyk. Destia Oy) nimikyltitti Länsi-Lapin kyliä parisenkymmentä vuotta sitten, meinasi pieni mutta vanha Orangin kylä Pellossa jäädä kokonaan ilman omaa kylttiään. Tästä tuohtuneena kuvataiteilija Pekka Syväniemen isä soitti Tielaitokselle. Pekka itse päätti viedä Orangin maailmankartalle taiteen avulla.

Kerrotaan myös, että kun taiteilijaryhmä, johon Pekka Syväniemen lisäksi kuuluivat Jari Kylli, Sauli Miettunen ja Tuomas Korkalo, järjesti ensimmäisen Oranki Art -ympäristötaidenäyttelyn Syväniemen kotitilan mäntymetsäisellä soraharjulla kesällä 2001, oli ideana tehdä hyvä näyttely metsään kertomatta siitä kenellekään. No, ajatus kehittyi ja seuraavana vuonna jo lähetettiin lehdistötiedotteita.

-13
Jyrki Siukonen, Kauhalla otettu, lusikalla annettu, 2014.

Sittemmin sana on kiirinyt ja taide ottanut paikkansa Orangissa: kesällä 2017 toteutui jo 17. Oranki Art. Vuosien aikana on joka kesä juhannuksen alla järjestettävässä pariviikkoisessa workshopissa työskennellyt yhteensä noin 110 taiteilijaa. Heidän teoksistaan on soramonttuun päättyvälle harjulle ja sen ympäristöön muodostunut ainutlaatuinen kilometrin mittainen ympäristötaidemetsä.

Metsä kasvaa joka kesä. Tai oikeastaan se samanaikaisesti sekä kasvaa että muuttuu ja maatuu. Tämä on tapahtumisen rytmi luonnossa, ja sama kiertokulku toteutuu taiteenkin kohdalla Oranki Artissa.

(lue enemmän Oranki Artista Taide-lehdestä 4/17)

Oranki Art. Vuodesta 2001 lähtien vuosittain toteutettu ympäristötaiteen työpaja, näyttely ja kasvava taidemetsä Pellon Orangin kylässä. www.orankiart.fi

 Teksti ja kuvat: Leena Kangas