Tulosta sivuKritiikit

26.10.2015 9.34

Aikuisten salaisuuksia - Antero Kahila

3Sarjasta-Very-Little...Almost-Nothing-4.-,-43x43,2015,-pieni-tif.Jokainen ele on kommentti, teet mitä tahansa tai olet tekemättä. Maalarin on valittava jokin visuaalinen kieli, vaikka kaikki visuaaliset kielet ovat hanakoita lavertelemaan omaa asiaansa maalarin puheen päälle.

3Sarjasta-Very-Little...Almost-Nothing-4.-,-43x43,2015,-pieni-tif.
Very Little...Almost Nothing 4., 2015.

Aikuisten salaisuuksia

 

Antero Kahila, Very Little... Almost Nothing

Galleria AMA, Helsinki

5.–27.9.2015

 

Jokainen ele on kommentti, teet mitä tahansa tai olet tekemättä. Maalarin on valittava jokin visuaalinen kieli, vaikka kaikki visuaaliset kielet ovat hanakoita lavertelemaan omaa asiaansa maalarin puheen päälle. Antero Kahilan viime vuosikymmenellä harrastama valokuvamaisempi visuaalinen kieli saattoi maastoutua ajanhenkeen, mutta nyt kun taiteilijan maalauksissa puhuu barokki, kulmakarvat kohoilevat, vaikka sävyero entiseen ei ole suuri. Kahila ei kuitenkaan ole pulassa, koska hallitsee kielioppinsa ja keskittyy asiaansa. Ilmaisutapa on täysin sisäistetty ja hallittu ja syvästi henkilökohtainen. 


Kahilan tekninen taituruus tuottaa kvaliteettia, joka luo katsojalle luottavaisen olon. Voin nauttia hallitusta siveltimenjäljestä tai jättää koko asian huomiotta. Tekninen suoritus vain on osa taiteilijan hyvin artikuloitua puhetapaa ja keino ilmaista asia täsmällisesti.   


2Sarjasta-Very-Little..Almost-Nothing-3.-,-öljy-ja-akryyli,-240x220,2015
Very Little...Almost Nothing 3., 2015.


Kahilan maalauksellisten keinojen täsmällisyydestä huolimatta ensituntuma galleriassa on, etten oikeastaan ymmärrä yhtään mitään, koska mitään yksinkertaista viestisisältöä ei ole tarjolla. En tiedä mitä Kahila tarkkaan ottaen ilmaisee. Kahila ei maalaa jonkin visuaalisen idean variaatioita, eikä katsojalla ole pohdittavana vaihtoehtoja pitääkö enemmän sinisestä vai punaisesta. Jokainen Kahilan maalaus kertoo oman tarinansa minän ja maailman rajapinnassa tuntuvasta kivuliaisuudesta. 


2Sarjasta-Very-Little...Almost-Nothing-5.-,-60x53,2015,-pieni-tif.
Very Little...Almost Nothing 5., 2015.


Kahila on jättänyt kaikki teokset nimeämättä ja olen ratkaisusta yhtäaikaa hyvilläni ja hämilläni. En missään nimessä halua näille teoksille nimiä, mutta silti salaa toivon että galleriassa jonkun nurkan takana olisi kuiskaaja joka kertoisi salaisuuden, vain minulle. Toive ei toteudu, olen omillani. 


Aloitan banaalilla asenteella ja muitta mutkitta erotisoin hiuksia ja liinoja esittävät maalaukset. Haastavin tulee usein tulkituksi laiskimmin. Tai sitten erotisoitu tulkinta on aivan käypä avain näyttelyn muihin teoksiin.  Miksei näissä maalauksissa olisi kyse juuri seksuaalisuudesta?


(Lue koko arvio Taide-lehdestä 5/15)

 

Markku Arantila


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja