Tulosta sivuTaidelainaamosta kannattaa aloittaa

-4
Suomen toiseksi vanhin taidelainaamo perustettiin Lahteen vuonna 1974. Nykyisin sen yhteydessä ovat paikallisen taiteilijaseuran galleriatilat – kuten niin monessa muussakin kaupungissa.

Taidelainaamosta kannattaa aloittaa


Taidelainaamojen verkosto on suomalaisen taidekaupan erityispiirre. Lainaamosta voi edullisella kuukausimaksulla hakea kotiinsa teoksen ja palauttaa sen, mikäli se ei sittenkään tunnu omalta – tai jos sitä alun perin haluaakin katsella vaikka vain tietyn ajan – tai vaikkapa merkitykselliseen vieraaseen vaikutuksen tehdäkseen. Kun kuukausieriä on maksettu teoksen hinnan verran, usein noin kahdenkymmenen kuukauden ajan, teos on lunastettu kokonaan omaksi. Lainaamotoiminta on siis pohjimmiltaan kuin korotonta taiteen osamaksukauppaa.


Taidelainaamoita tutkinut Anna Vilkuna kertoo taidelainaamoiden mallin tulleen Göteborgista: ”Joensuuhun perustettiin ensimmäinen vuonna 1971. Ajattelu liittyi 60-70-lukujen ’taidetta kaikille’ -ideologioihin. Ruotsissa ja muuallakin taidelainaus oli lähinnä grafiikan paketteja, joita annettiin kirjastoille lainattavaksi tai sitten artoteekki-tyyppisiä vuosimaksullisia lainaamoita, joissa valikoima ei juurikaan vaihdu.” Suomessa taidelainaamoista on sittemmin muodostunut, yleensä paikallisten taiteilijaseurojen ylläpitämänä, monen seudun ainoita vakiintuneita kuvataiteen hankintapaikkoja. Itse asiassa lainaamoiden merkitys kuvataiteen näkyvillä pitämisessä ylipäätään on oleellinen monella seudulla, sitä enemmän kun ne toimivat usein taiteilijaseuran pitämän gallerian yhteydessä. Suomessa kun on hämmästyttävän suuriakin kaupunkeja, kuten vaikkapa Hämeenlinna tai Lahti, vailla mitään muita gallerioita. Taidetta kaikille -ajatus elää siis lainaamotoiminnan kautta edelleen, ja sille pienikin julkinen tuki on oleellinen ja perusteltua. Monissa paikossa, esimerkiksi Helsingissä, kaupunki tukee toimintaa tarjoamalla toimitilan.


Itse asiassa lainaamisesta puhuminen onkin aika epätäsmällinen ilmaisu toiminnalle. Lainaamosta haettu teos kun useimmiten jää uuteen kotiinsa. Missään Suomen noin kolmestakymmenestäkahdeksasta lainaamosta tehdyistä lainoista ei palaudu edes kymmentä prosenttia. Usein ihmiset jopa haluavat maksaa teoksen koko hinnan kerralla, kertoo Vilkuna. Taidelainaamoille on syntynyt jo vakioasiakkuuksia. Esimerkiksi vuonna 1985 perustetussa Jyväskylän lainaamossa on kuulemma jo kolmannen sukupolven asiakkaita.


Pessi Rautio


(lue lisää taidelainaamoista ja muista taiteen ostopaikoista Taide-lehdestä 5/16)