Tulosta sivuVastaus Kimmo Sarjelle

syyskuuta 2006 11:48:08
Otsikko: Ketjukirje Kimmo Sarjelta
Lähettäjä: Jani Leinonen
Profiili: Kuvataiteilija
Vastaanottaja: Eremitaasin taidemuseon nykytaiteen kuraattori Julie Sylvester, Pietari

Arvoisa Julie Sylvester,

Nimeni on Jani Leinonen. Olen kotoisin Suomesta (Venäjän ja Ruotsin välissä).

Taidelehti Art Reviewissa sanottiin, että Cy Twombly on maailman arvostetuin elävä taiteilija. Hän on suosikkitaiteilijani. Minäkin olen taiteilija. Minut tunnetaan jo vähän täällä Helsingissä. New Yorkissa minua ei tunneta yhtään.

Toisaalta jos kysyn äidiltäni, kuka on Cy Twombly, ei hänkään tiedä. Äiti tietää Warholin ja Picasson. Tunnet kuulemma Cyn. Mitä luulet, miksi äitini ei tiedä häntä?

Kun puhun Cy Twomblysta ihmisille, kuulen usein, ettei taiteesta tule yhtään huonompaa, vaikkei sitä tee kuuluisa taiteilija. Sanon heille aina, ettei taiteesta tule yhtään huonompaa, vaikka sitä tekee kuuluisa taiteilija.

Paras kaverini Riiko sanoi, että De Kooningin töistä 90% on markkinahumua ja loput hyviä töitä. Minkä luulet Cyn prosentin olevan? En minäkään pidä ihan kaikista näkemistäni Twombleista. Oma humuprosenttini on aika matala, ehkä 10%.

Tässä on Top 3 -lista tavoitteistani taiteilijana:
1. Tehdä niin hyvä taideteos, että se varastetaan museosta.
2. Tehdä niin hyvä taideteos, että siitä tehdään piraattikopioita Shanghaissa.
3. Tulla niin kuuluisaksi, että Damien Hirstin äiti tuntee minut.
Osaatko sanoa, mitkä näistä Cy Twombly on saavuttanut? Varmasti kaikki.

Schirn Kunsthallessa Frankfurtissa on meneillään näyttely nimeltä Anonymous. Siellä kaikki taiteilijat ja kuraattori ovat anonyymejä. Pressitiedotteessa lukee, että tulevaisuudessa kukaan ei ole kuuluisa. En tiedä kuinka kaukaisesta tulevaisuudesta he puhuvat, mutta kuulostaa tylsältä. En haluaisi elää sellaisessa tulevaisuudessa, vaikken vielä edes ole kuuluisa. Haluaisitko sinä?

Sinulla on kiva verkkosivu www.juliesylvester.com. Siellä on paljon suosikkitaiteilijoitani. Martin Kippenberger, Albert Oehlen, Louise Bourgeois, jopa Cy Twombly on siellä. Vau!

Ehdottaisin sinulle vaihtokauppaa. Voisitko laittaa minut verkkosivuillesi Kippenbergerin alle edes muutamaksi päiväksi (Twomblyn alle en edes kehtaa pyytää). Merkitsisi minulle todella paljon, että olisin samassa listassa kaikkien idolieni kanssa.

Tiedän, että tämä on paljon pyydetty. Laitan tähän liitetiedostona kuvat kolmesta maalauksestani, jotka annan sinulle vastineeksi pääsystä sivuillesi.

Olisi minulla toinenkin pyyntö. Tämä kirje on ketjukirje, jonka sain suomalaiselta Kimmo Sarjelta. Voisitko kirjoittaa vastauksen tähän kirjeeseen ja osoittaa sen jollekin yllättävälle henkilölle. Arvostaisin kovasti, ettet laita kirjettä kenellekään Suomessa. Luin Vogue-lehdestä, että jokaisen ihmisen maapallolla voi yhdistää toisiinsa kuuden ystävän kautta. Kokeilepa.

Suurkiitokset,
Jani Leinonen

KETJU KATKSEI TÄHÄN
Vastausta Sylvesteriltä ei koskaan tullut