Tulosta sivuKritiikit 6-08

16.12.2008 14.12

Asettakaa paino vasemmalle jalalle... – Juhani Petäjäniemi

petajaniemiKatsokaa kuinka selkänne takana
           on teidän edessänne.

Juhani Petäjäniemen maalauksia Keski-Suomen museossa Jyväskylässä 29.11.2008 – 8.2.2009

Olkoon vain suurten kertomusten aika ohi, mutta suurenmoisia kertomuksia on sentään jäljellä yllin kyllin. Yksi niistä liittyy konkretismin historiaan.

Kun joukko taiteilijoita  päätyi vajaat sata vuotta sitten samankaltaiseen geometriseen ilmaisuun, piti avantgardistinen läpimurto myös mitä pikimmin sekä teoreettisesti määritellä että nimetä. Realismi olisi sopinut tyylin nimeksi parhaiten, sillä olihan taiteilijoiden ihanteena työskennellä mahdollisimman absoluuttisesti taiteen omilla elementeillä ja totuuksilla. Realismi oli kuitenkin jo varattu täysin vastakkaiselle lähestymistavalle ja siksi taiteilijat päätyivät seuraavaksi parhaaseen ratkaisuun. Manifestilla vahvennettu konkretismi oli valmis valloittamaan taidemaailman.

petajaniemi
Näkymä näyttelystä. Kuva: Pekka Helin.


 
 

Juhani Petäjäniemi
on tehnyt 30 vuoden ajan teossarjoja, joissa hän eri tavoin yhteyttää vastakohtia toisiinsa niin että toinen ei voi olla eikä toimia ilman toista. Alati inspiroiva konsensus lähtee ennen kaikkea siitä, ettei hän kykene tarkastelemaan abstraktia taidetta puhtaan formalistisella silmällä, vaan aina tajunta häiriköi katsomista erilaisten tarinoiden aihioilla. ”Kyvyttömyydestä” on muodostunut hänen taiteensa haasteellinen ydin.
    
Petäjäniemen  kiinnostus realismin ja konkretismin sopusointuiseen dialogiin syntyi jo opiskeluaikana 1970-luvulla. Hän on kertonut, että realismin valtakaudella taideakatemian opiskelijat olivat kiinnostuneita esittävästä taiteesta ja sen ideologisrealistisista mahdollisuuksista, kun taas keskeisin osa koulun opettajista edusti konkretismin traditiota.

Taiteilijan mukaan värin ja muodon vakuuttava oppi alkoikin vasta koulun jälkeen  nousta vähitellen pintaan ja ohjata yhä enemmän hänen taiteilijaidentiteettiään. Petäjäniemi muutti 1990-luvulla Jyväskylästä maaseudulle, mikä nostatti hänessä esiin unohduksiin jääneen viehtymyksen maisemamaalaukseen. Näköpisteen ympäröivään maisemaan hän löysi maisemaamaalauksen  ja konkretismin välistä: havainnot lähtevät maiseman väriyksityiskohdista ja asettuvat maalauskankaalle konkretistiseen rakenteeseen ja anti-impressionistisuuteen täsmennettyinä. Värien vuorovaikutuksessa juuri maasta noussut sienen kalvakka valkoinen kohtaa taivaan sinen ja kusimetsän syvän vihreän.
petäjäniemi - nukus
Juhani Petäjäniemi; Nukus - Tu Ran - Uzbekistan, 2008, 30x240cm akryyli kankaalle. Kuva: Pekka Helin.


Uusimmassa maalaussarjassaan Petäjäniemi on ulottanut katseensa pihapiiristään koko maailmankylän piiriin. Näköpisteen vaihdokseen ei ole kuitenkaan tarvittu enempää kuin muutama askel ateljeen portailta tietokoneelle. Tuota pikaa taiteilija on matkannut Keski-Suomen Vihtavuoresta paitsi Savoon myös Sisä-Mongoliaan,  Arkangeliin, Naima Maahan tai Alexandriaan, joka sijaitsee myös Arkansasissa. Edellä kuvatun pohjalta tuntuu mainiolta ajatella niin, että taiteilijalla on ollut matkaeväänään pari opettajansa Timo Aallon neliötä. Neliömodulien avulla värit jännittyvät toistensa yhteyteen maalausten symmetrisessä rakenteessa.

Taiteilija kutsuu maalauksiaan laajakuviksi, mitä myös 18 teoksen mittakaava, 30x240 cm, ilmentää. Edellä esitetyn pohjalta voi ajatella myös niin, että niissä panoraamamaisema yhdistyy käsitteellisen mutkattomasti konkretismin sisältämään universaalisuuden ideaan.  Kokonaisuus toimii kuin suuri installaatio, maailman maisema, jonka keskelle katsoja astuu. Taiteilija on kirjoittanut hänelle katsomisohjeen. Sitä noudattamalla ruumis ja henki ryhtyvät piirileikkiin keskenään:

Asettakaa paino oikealle jalalle
      vasemmalla töytäisette
vinhasti saatte itsenne pyörimään
                    pyöritte
      pyöritte itsenne ympäri
                   keinutte

Katsokaa kuinka selkänne takana
           on teidän edessänne.
ja edessänne onkin teidän takananne
   pyöritte, pyöritte itsenne ympäri
                      pyöritte

Jo palaa selkänne takana ollut
     silmienne eteen toisena.
 se mikä selkänne takana oli
nyt silmienne edessä toisena on
pyöritte, pyöritte itsenne ympäri
                    keinutte

Asettakaa paino vasemmalle jalalle …      

Hannu Castrén
Kirjoittaja on jyväskyläläinen kuvataiteilija ja kriitikko

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja