Tulosta sivuKritiikit

12.12.2013 9.07

Elokuva Kalervo Palsasta

Palsa-7Usein on ihmetelty sitä, miten vaikea laji kuvataide tuntuu olevan liikkuvan kuvan kohteena Yksi selitys vaikeuteen on varmaankin ihan yksinkertaisesti aiheen visuaalinen haastavuus: esimerkiksi maalausten väri- ja tunnemaailmaa tai intensiteettiä on vaikea tavoittaa toisella välineellä.

Palsa-7

Elokuvat

Kalervo Palsa ja kuriton käsi. Ohjaus; Pekka Lehto, käsikirjoitus: Iiro Küttner, tuotanto: Pauli Pentti. First Floor Productions 2013.

Usein on ihmetelty sitä, miten vaikea laji kuvataide tuntuu olevan liikkuvan kuvan kohteena – vaikka kyse olisi pelkästään tv:n ajankohtaisohjelmista. Suomalaisista taiteilijoista on tehty kourallinen kokonaisia dokumenttielokuviakin, mutta ei niistä oikein mikään ole yltänyt elämää suuremmaksi. Näytelmäelokuvan osalta mieleeni tulee äkkiseltään vain Vilho Lammen elämästä kertova Paavo Rintalan romaaniin perustuva Jumala on kauneus, josta Heikki Heikinheimo teki tv-elokuvan vuonna 1985 – pääosassa rakastettu Paavo Pentikäinen.

Yksi selitys vaikeuteen on varmaankin ihan yksinkertaisesti aiheen visuaalinen haastavuus: esimerkiksi maalausten väri- ja tunnemaailmaa tai intensiteettiä on vaikea tavoittaa toisella välineellä. Miten tehdä elävää kuvaa ikään kuin maalauksen sisällä? Toisinaan tässäkin on kuitenkin onnistuttu. 2000-luvulta mieleen tulee vaikkapa Jan Vermeerin maalauksesta kertova Peter Webberin Tyttö ja helmikorvakoru (2003) sekä ranskalaisen ITE-taiteilija Séraphine Louisin elämää kuvaava Martin Provostin Séraphine (2008). Parhaimmillaan kuvaaja saattaa nousta ohjaajan edelle, kuten Mark Ping Bin Lee teki Gilles Bourdonin ohjaamassa elokuvassa Renoir (2012), jossa pääosan varastivat Ping Bin Leen vangitsemat Pierre-Auguste Renoirin värit ja valot.

Elokuvaohjaaja Pekka Lehto otti jo vuosia sitten haasteen vastaan ja ryhtyi tekemään elokuvaa Kalervo Palsasta (1947–1987). Elokuva valmistui jo vuonna 2005, mutta elokuva-alahan on tunnettu tuotanto- ja jakeluongelmistaan, ja niinpä elokuva saikin ensi-iltansa vasta tänä vuonna – tosin tuoreilla animaatioefekteillä varustettuna.

Palsa-14

Palsa on varsin ladattu aihe, ja katsojan ennakko-odotukset ovat vastaavasti voimakkaat. Lapin hulluutta, viinaa tai sen korviketta, ahdistusta, runkkausta ja surkean elämän nopeaa loppua. Näitähän sitä odotti. Lehto on kuitenkin valinnut toisin, eikä käsikirjoittaja Iiro Küttnerkään ole tainnut pidättäytyä pelkästään Kalervo Palsan päiväkirjoissa (WSOY 1990) vaan on ottanut omia vapauksiaan. Tuloksena on ennakko-odotusten vastaisesti hyväntuulisen humoristinen, jopa leikkisä tarina Palsan kuvamaailmasta, vaikka taustavireenä on toki mukana kaikki se traaginen aines, joka tähän pohjoiseen mestariin liittyy.

(lue elokuva-arvio kokonaisuudessaan Taide-lehdestä)

Otso Kantokorpi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja