Tulosta sivuKritiikit

13.12.2016 15.52

Neljä tuntia Hatoumissa

-6Haluan sulkea Kiasman heti tänään ja jokaisen taidemuseon Helsingissä, ja kaikki meidän länsimaisen sivilisaatiomme taiteen Mekkana toimivat mättöpalatsit. Epätoivo ja kauhu saalistavat sydäntäni. Ihmisten välinpitämättömyys.

-6
Mona Hatoum, Päivävuode, 2008, mustattu teräs.

Neljä tuntia Hatoumissa


Mona Hatoum

Kiasma, Helsinki

7.10.2016–26.2.2017


 

Haluan sulkea Kiasman heti tänään ja jokaisen taidemuseon Helsingissä, ja kaikki meidän länsimaisen sivilisaatiomme taiteen Mekkana toimivat mättöpalatsit. Epätoivo ja kauhu saalistavat sydäntäni. Ihmisten välinpitämättömyys. Mona Hatoumin teos Daybed; modernin huonekalun oloinen ja sängyn kokoinen staili esine, päistään jaloiksi taivutettu ja mustattu teräslevy, jonka lavitsa on lävistetty alhaaltapäin järjestelmällisen väkivaltaisesti nelikulmaisella kiilalla yhä uudelleen ja uudelleen, niin että teräksen repeytyneet palkeenkielet törröttävät terävän haavoittavina tason pinnassa kahtena suorakaiteena, peitto ja tyynyosio jonka poskea raastava pinta on pienemmän piikin puhkomaa. Teokseen ei saa koskea, se haavoittaisi oikeasti. Visuaalinen taideteos par excellence. Päiväsänky.


Haluan sulkea museon lännen ihmiseltä, tajuttomalta, hän ei ulotu enää itsessään ihmiseen. Hän ei kykene olemassaoloonsa. Hän vaeltaa unessa ja viihtyy kaiken kanssa mikä vain johtaa pois eksistentiaalisen tunnun kokemisesta. Hän valokuvaa itseään ja kavereitaan, he poseeraavat: kivaa suoraa piikkilankaa, hauska miehen kokoinen raastinrautasermi, hehkulamppu nousee ylös ja laskeutuu alas häkkien väliin; he tallentavat sen lasilevyilleen ja menevät pois, eivät älyä huoneen perälle.


Hyvinvoinnin viihdyttämä olento ja silmille olematon Päiväsänky  – se sopisi minun puutarhaani, pehmuste pysyisi hyvin kiinni väkäsissä, vihreä kasvaisi rakosista, siihen voisi laittaa istumaan ikävän ihmisen.


(lue koko kritiikki Taide-lehdestä 6/2016)


Nagashila


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi